Nije vrijedno rizika

6 namirnica koje nikada ne bi trebalo jesti nakon isteka roka trajanja

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Konzumacija pokvarene hrane može izazvati ozbiljna trovanja, a ponekad i dugotrajne zdravstvene posljedice

U svakodnevnoj borbi između želje da se izbjegne bacanje hrane i potrebe za sigurnošću, mnogi zanemaruju jedno ključno pravilo: rok trajanja kod određenih proizvoda izravno utječe na zdravlje.


Dok se za većinu suhih namirnica „najbolje upotrijebiti do“ može shvatiti fleksibilno, kod lako pokvarljivih proizvoda datum isteka označava posljednji dan kada su sigurni za konzumaciju. Nakon toga, rizik od trovanja hranom dramatično raste.


Prema dr. Cynthiji Odogwu, specijalistici obiteljske medicine iz Marylanda, sirovo meso, riba, delikatese, svježi sir i gljive spadaju među proizvode koje je nužno baciti čim im istekne rok trajanja. U nastavku slijedi šest skupina namirnica koje liječnici savjetuju nikada ne konzumirati nakon datuma isteka.



Foto: Pexels

1. Sirovo meso


Sirova piletina, svinjetina ili govedina nakon isteka roka trajanja postaju izvor opasnih bakterija poput Salmonelle i E. coli. Čak i ako meso izgleda uredno, može sadržavati toksine koji nisu vidljivi ni osjetljivi na miris. Nakon isteka roka, jedina sigurna opcija je baciti meso.


2. Sirova riba i plodovi mora


Riba i morski plodovi posebno su kvarljivi proizvodi. Trebali bi se konzumirati unutar 24 do 48 sati od kupnje, jer se vrlo brzo razvijaju bakterije koje uzrokuju trovanje hranom. Neugodan miris ili sluzava tekstura jasan su znak da proizvod više nije siguran za jelo.


3. Naresci i delikatesno meso


Gotovi mesni proizvodi poput šunki, purećih prsa ili mortadele mogu biti kontaminirani bakterijom Listeria monocytogenes, koja se može razmnožavati i u hladnjaku. Ako su naresci promijenili boju ili postali ljepljivi, potrebno ih je odmah ukloniti iz hladnjaka.



Foto: Pexels

4. Pakirane salate


Industrijski pakirane salate često sadrže vlagu koja pogoduje razvoju mikroorganizama. Što se rok trajanja više približava kraju, to je veća vjerojatnost da se u pakiranju nalaze bakterije koje mogu izazvati trovanje hranom. Ako se salata prepakira u drugu posudu, preporučuje se označiti izvorni datum isteka.


5. Nepasterizirani sirevi


Sirevi poput briea, fete, queso fresca ili drugih mekih nepasteriziranih vrsta posebno su rizični. Nakon isteka roka trajanja mogu postati idealno tlo za razvoj Listerije i sličnih bakterija, koje su osobito opasne za trudnice i osobe oslabljenog imuniteta.


6. Gljive


Gljive su osjetljive na vlagu i vrlo brzo propadaju. Kada postanu sluzave ili promijene boju, to je znak da se u njima razvijaju toksini i bakterije, uključujući one koje uzrokuju botulizam. Najsigurniji način čuvanja je u papirnatoj vrećici s papirnatim ubrusom u hladnjaku, što smanjuje nakupljanje vlage, ali ne produljuje sigurnost nakon isteka roka.



Foto: Pexels