Kao Popay

6 itekako dobrih razloga zašto jesti špinat

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Jača imunološki sustav, sprječava upalna stanja i sprječava nastanak kardiovaskularnih bolesti

S nutritivnog gledišta špinat ima visok sadržaj vitamina A i vitamina C, a u manjoj mjeri vitamina E, K, B1, B2, B6, mineralnih soli kao što su bakar, fosfor, cink, kalcij, kalij.


Ovaj sastav daje špinatu remineralizirajuću, tonizirajuću i kardiotonsku snagu.


Konačno, visok sadržaj folne kiseline čini ovo povrće korisnom hranom koja daje vitalnost imunološkom sustavu i potiče stvaranje crvenih krvnih stanica.


Indiciran je u slučajevima anemije, zatvora, oporavka nakon bolesti, arterijske hipertenzije te fizičke i živčane astenije.


Neka istraživanja su istaknula da je njegova redovita konzumacija (95 grama kuhanog proizvoda tjedno) povezana s nižim rizikom od raka dojke i jednjaka, zahvaljujući njegovoj sposobnosti da inaktivira neke enzime povezane s nastankom raka.


Osim što jača imunološki sustav, sprječava upalna stanja i sprječava nastanak kardiovaskularnih bolesti.


Sadrži betain, dušikov spoj koji pomaže u liječenju bolesti jetre i smanjuje koncentraciju homocisteina, aminokiseline koja je u prevelikim količinama opasna za srce i cirkulaciju.


Špinat je također izvrstan prirodni antioksidans i pomaže u održavanju zdravog vida, sprječavajući slučajeve makularne degeneracije, katarakte i retinitis pigmentose.


Bogat vitaminima (A, B, C, E), željezom, fosforom i kalijem ističe se kao lagana i niskokalorična hrana.


Ukratko, 6 dobrih razloga zašto jesti špinat:


  • Pročišćava krv
  • Bogat je antioksidansima
  • Jača kosti
  • Štiti srce i oči
  • Niskokaloričan je
  • Štiti crijeva