Za hladnije dane

4 malo manje poznata, ali topla napitka za opuštanje i zagrijavanje

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Cimet, med, zvjezdasti anis i muškatni oraščić za davanje posebnog okusa



Ako vašem večernjem ritualu želite dodati dašak šarmantnosti i originalnosti, evo 4 topla napitka za koje možda niste znali:


1. Kinu punč od jabuke


Topao i opuštajući, ovaj biljni čaj koji kombinira dva voća, jabuku i naranču, sa začinima.




Za 4 osobe potrebna vam je velika posuda u koju dodajte 1 litru soka od jabuke zajedno sa štapićem cimeta.


Kad zavrije, nastavite kuhati na laganoj vatri 5 minuta.


Nakon što se skine sa štednjaka dodati vrh žličice muškatnog oraščića, 60 grama meda, 2 žlice soka od limuna, 60 grama soka od ananasa i na kraju 250 grama soka od naranče ili, za još specifičniju verziju, od mandarine.


2. Masala Doodh


Mlijeko, začini i suho voće jedinstvena su mješavina ovog vrlo originalnog toplog napitka.


Prvo pripremite grubi prah od 10 badema i 15 pistacija u koji dodajte 4 zrnca kardamoma, muškatni oraščić i šafran.


Mlijeko zagrijte i ulijte tu smjesa. Za one koji vole jako slatke okuse možete dodati malo meda.


3. Masala Chai: topla čokolada sa začinima


Čak i topla čokolada može imati svoju začinjeniju i “ljuću” verziju.


U lonac ulijte dvije šalice mlijeka, 4 mahune kardamoma i 1 štapić cimeta. Poklopi se i prokuha.


Smanjite vatru i dodajte 4 žlice gorkog kakaa u prahu i po želji 2 žličice šećera. Ostavite da se kuha par minuta na vrlo laganoj vatri prije uživanja u ovoj poslastici.


4. Vrući Toddy


Može se piti kako u klasičnoj verziji, tako i u alkoholnoj, s dodatkom viskija.


Prva priprema uključuje šalicu vode koju treba uliti u lonac zajedno sa žličicom lišća crnog čaja, sokom od pola limuna, pola žličice meda, 2 klinčića, cimetom i muškatnim oraščićem u prahu po ukusu.


Za najopojniju verziju pomiješajte šalicu kipuće vode sa 70 ml viskija, limunom i medom u jednakim omjerima te štapićem cimeta kao završnim dodirom.