Bez bacanja

3 super ideje što napraviti sa ostacima piva

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Kako im udahnuti novi život uz ove recepte

Koliko ste se puta – nakon subotnje večeri s prijateljima – suočili s ostacima piva koji odmah završe ravno u sudoperu?


Bacanje piva – kao i svake druge hrane i pića – pravi je grijeh, zato vam nudimo 3 recepta kako ga reciklirati i tako izbjeći bacanje:


1. Krumpir u pivu


Vratite se klasičnom prilogu od krumpira s ukusnim zaokretom!


Krumpir s pivom ukusna je alternativa uobičajenom pečenom krumpiru.


Kratko prokuhajte krumpir, narežite ga na komade pa stavite u tepsiju s uljem, soli, ružmarinom i pivom.


Pecite u pećnici na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene i postanu hrskavi.


I ne brinite za mališane: alkohol tijekom kuhanja potpuno ispari, pa je i njima ovo jelo neodoljivo.


2. Pivski kruh


Pola kockice kvasca otopite u 250 ml piva sobne temperature, pa dobivenu tekućinu ulijte u zdjelu, dodajte 500 g prosijanog brašna tipa 1, 2 prstohvata soli, 2 žlice ulja i žustro mijesite nekoliko minuta.


Stavite tijesto u nauljenu zdjelu i ostavite da se diže 3-4 sata.


Nakon tog vremena ponovo izvadite tijesto, stavite ga u tepsiju obloženu papirom za pečenje i oblikujte pogaču.


Pecite na 220 stupnjeva oko 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 200 stupnjeva i nastavite peći još 20 minuta.


Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi i poslužite.


3. Kolač od piva i kakaa


Pomiješajte čašu piva i čašu maslinovog ulja u posudi, promiješajte, dodajte 200 g smeđeg šećera, 200 g gorkog kakaa u prahu (ili komadiće izmiksanih i usitnjenih jaja od tamne čokolade) i pjenjačom izmiješajte izbjegavajući grudice.


Dodajte 500 g prosijanog brašna i vrećicu praška za pecivo, sve dobro promiješate i smjesu izlijte u nauljenu tepsiju posutu brašnom.


Pecite na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta, pa izvadite iz pećnice i poslužite.