Transparency International Hrvatska

TIH nakon objave presude o Ini: Borba protiv korupcije kompromitirana je neučinkovitim i korumpiranim pravosuđem

Hina

Davorka Budimir / Snimio Darko JELINEK

Davorka Budimir / Snimio Darko JELINEK

»Povjerenje je kompromitirano i samom činjenicom da se sadržaj presude saznao iz medija nakon deset mjeseci. Tko i zašto ima pravo skrivati činjenice od hrvatskih građana «, ističe predsjednica TIH-a Davorka Budimir, navodi se u priopćenjuZAGREB Transparency International Hrvatska (TIH) ocijenio je da je borba protiv korupcije »kompromitirana neučinkovitim i korumpiranim pravosuđem« i da nema stvarne borbe protiv korupcije u Hrvatskoj.


Transparency International Hrvatska (TIH) objavio je priopćenje u povodu objave dijelova presude Arbitražnog suda komisije UN-a od 23. prosinca 2016. po kojoj je Hrvatska izgubila spor s MOL-om oko Ine, iz kojih se vidi da je Sud ključnog svjedoka i dokaznu snimku ocijenio nepouzdanima, a hrvatski sud pristranim. Dijelove presude objavio je u subotu Večernji list.


»Povjerenje je kompromitirano i samom činjenicom da se sadržaj presude saznao iz medija nakon deset mjeseci. Tko i zašto ima pravo skrivati činjenice od hrvatskih građana «, ističe predsjednica TIH-a Davorka Budimir, navodi se u priopćenju.
»Krajnje je vrijeme da svako koruptivno ponašanje izazove opću osudu cijelog društva. Još je važnije da sustav vlasti bude učinkovit s ugrađenim kontrolnim mehanizmima kako niti u jednom trenutku stranke ne bi bile izložene nepoštenom postupku,« stoji u priopćenju.


Proceduralni propust, pristranost sudaca, nepouzdani svjedoci, sumnjivi dokazi i dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija iskorijeni, ističe TIH.


Hrvatski građani preskupo plaćaju neučinkovitu borbu protiv korupcije, umorni su od dugotrajnih sudskih postupaka i svakodnevnih korupcijskih afera; osjećaju se prevareno, rezignirano, tužno i siromašno bez nade u pošten i pravedan sustav, poručuje TIH.