ZBOG LJUBAVI

Klapa Luka: Ima neka tajna veza između Olivera, Porina i nas

Ivana Kocijan

Klapa Luka, snimio Robert Kalčić

Klapa Luka, snimio Robert Kalčić

Porin nas obvezuje i daje nam snage za neke nove izazove i neke nove albume. Želja nam je vratiti se tamo odakle smo i krenule, u naš kvarnerski kraj gdje se more najdublje uvuklo u europsko kopnoZa sedmi album »Zbog ljubavi«, objavljen u izdanju Dallas Recordsa, riječka ženska klapa Luka prošlog je tjedna u Splitu osvojila Porin za najbolji album pop-folklorne glazbe. Što im znači to priznanje, tko su im bili suradnici na nagrađenom nosaču zvuka, što smatraju najvećim uspjesima u dosadašnjem radu i kakvi su im planovi nakon osvajanja Porina – otkrila nam je članica klape Tatjana Bon.


Jeste li se nadali Porinu i što kažete na njega sad kad ste ga osvojili?– Osvojiti Porin san je svih izvođača jer je to nagrada koju dodjeljuje struka kako to mi volimo reći. Zapravo Porinovo glasačko tijelo čine isključivo glazbenici svih profila pa time i osvajanje Porina kao najveće nacionalne nagrade ima svoju težinu. Iskreno, nadale smo se Porinu, ali nismo bile euforične. Znale smo da je iza nas album naslova »Zbog ljubavi« koji je rastao i nastao zbog ljubavi pa je time i kvaliteta pjesama i u glazbenom i u emotivnom smislu zaista neupitna. Struka je to prepoznala, a Split se pokazao kao naš sretan grad… Kad je Mario Sedmak pročitao »A Porina dobiva album…« svaka od nas proživljavala je svoju unutarnju buru emocija… »Zbog ljubavi« –prolomio se pljesak pune Spaladium Arene, vrisak oduševljenja… Konačno Porin je u našim rukama. Trenutak koji ćemo cijeli život pamtiti.

Kruna uspjeha


Ovo vam je prvi Porin. Što vam znači to priznanje?– Ovo nam je prvi Porin iako smo bile dobitnice Porina kao sudionice na albumima Omiškog festivala i Festivala šibenske šansone, a bile smo nominirane za Porin za albume »Dani« i »Pet zlatnih štitova«. Osvajanje Porina je kruna uspjeha Klape Luka i potvrda da smo priznate i prepoznate na nacionalnoj razini kao glazbenice koje promiču hrvatsku narodnu baštinu i klapsko pjevanje koje je kao nematerijalnu kulturnu baštinu priznao i UNESCO, koje utiru nove putove folklornog izričaja i čiji je zvuk oduvijek jedinstven i drugačiji od drugih.


Foto Ivo Čagalj/Pixell


Foto Ivo Čagalj/Pixell

Nagrađeni ste za lani objavljen sedmi album »Zbog ljubavi«. Možete li nam otkriti više o albumu?– Album »Zbog ljubavi« objedinio je naše autorske pjesme i obrade popularnih pjesama. Na albumu je 11 pjesama i na njemu su radili naši istaknuti riječki glazbenici. Bez njihove stručnosti, snage, podrške, savjeta ovaj album ne bi zasjao zlatnim sjajem. To su naš maestro, aranžer i producent Sveto Popović i Olja Dešić u čijem je studiju i nastala većina pjesama, a ujedno se Olja potpisuje i kao producent i aranžer. Sveto i Olja su dobitnici Porina za album »Zbog ljubavi« kao naši producenti. Oni su to sve lijepo upakirali, dali si truda kako bi sve pjesme bile kompaktna cjelina. Naše autorske skladbe potpisuje što se glazbe tiče Duško Rapotec-Ute, dobitnik i osvajač niza festivalskih nagrada, glazbenik, umjetnik najvišeg ranga i naš dugogodišnji prijatelj. Tekstove autorskih skladbi potpisuje članica klape Tatjana Bon čija je suradnja s Utom zapažena u glazbenim svijetu i na festivalima. Aranžmane autorskih skladbi potpisuje Ivan Popeskić, a gitaru je odsvirao Ivan Pešut, obojica vrhunski jazz glazbenici i višestruki dobitnici prestižne nagrade za instrumentaliste Status. Ovaj album je specifičan po tome što imamo tri glazbene suradnje i to s Oliverom Dragojevićem, pjesma »Dani«, s Vinkom Cocom »Kad bih ja« i s Mariom Lipovšekom Battifiacom »Oprosti mi«. Ostalo su obrade poznatih pjesama »Nocturno«, »Dobar dan«, »Tempera«, »Maledetta primavera«, »Ovo mi je škola«, »Va dihe mora« i »Naša kuća«. Likovnu obradu albuma potpisuje Đani Damjanić, i to je familija…


Tko je zaslužan za vaše prepoznatljive modne kreacije u kojima nastupate?– Nošnja koju nosimo je iz kazališne predstave »Pjesnikova kob« inspirirana Meštrovićevim motivima žena i njihove odjeće.


Spomenuli ste duete s Oliverom Dragojevićem i pokojnim Vinkom Cocom. Kako je došlo do njih?


– Dakako da nam je veliko zadovoljstvo i čast predstavljala glazbena suradnja s doajenom hrvatske glazbe Oliverom Dragojevićem i trogirskim slavujem Vinkom Cocom s kojima je duete otpjevala naša solistica Diana Burul. Zapravo, s Oliverom i Vinkom veže nas dugogodišnje prijateljstvo i zajedničko sudjelovanje u nizu projekata. Istaknula bih projekt u kojem smo nas troje zajednički sudjelovali, a to je »Karoca gre«. Vjerojatno pogađate tko se krije iza ovih riječi. Da, neizostavni Jakša Fiamengo čije stihove pjeva Oliver i Vinko i Klapa Luka. Ja sam napisala tekst, a Ute glazbu, Sveto je rekao da je to pisma za Olivera. Oliver je preslušao snimku i rekao: »Mala, lipa ti je pisma« i tako je krenulo. Ove se godine pogodilo da je ovo jubilarni 25. Porin, da su dobitnici za životno djelo Oliver Dragojević i Jakša Fiamengo, a i klapa Luka osvojila je Porin. Ima neka tajna veza… Ili nas je sam Kairos iznova spojio…


Foto Robert Kalčić


Foto Robert KalčićPutovanja u Kinu


Klapa Luka postoji više od tri desetljeća. Što biste izdvojili kao najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri?– Tijekom tri desetljeća bilo je uistinu trenutaka za pamćenje, ali neki su posebni, neki ostaju zauvijek zapisani u našim srcima, a to je prva trostruka pobjeda na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, a ima ih pet… Nagrada za najbolju interpretaciju za pjesmu »Čuvaj mi škoju« na Večerima dalmatinske šansone, prvo mjesto na međunarodnom festivalu narodne glazbe u Veroni, nagrada grada Rijeke i naravno Porin. Meni je moj najveći autorski uspjeh pjesma koju smo napisali Ute i ja »Svetom Ocu« kojom je Rijeka dočekala voljenog Papu Ivana Pavla Drugog. Nezaboravna su putovanja u Kinu povodom obilježavanja Dana državnosti RH i obilježavanja 50 godina radija na hrvatskom jeziku u Pekingu, gdje smo pjevale kinesku himnu na opće zaprepaštenje mnogobrojnih Kineza. Tu je i niz putovanja na nama vrlo dragu Sardiniju gdje se pjevaju hrvatske klapske pjesme koje su oduševile brojne zborove i sastave. Koliko je članica u tom razdoblju prošlo kroz klapu? Tko čini aktualnu postavu?– S obzirom na dugovječnost postojanja, u klapi nije bilo mnogo izmjena pa je klapa zadržala specifičan i topliji zvuk nižih intonacija te fuziju glasova koji se stapaju u jedinstvenu cjelinu čineći brend Klape. Naravno, svi koji su prošli kroz klapu utkali su dio sebe u pjesmu i postali nedjeljivi dio klape koja i danas djeluje u sastavu: prvi sopran Sanja Žan, drugi soprani: Sandra Valenčić, Vedrana Veljačić-Linić, Tatjana Bon, prvi alti: Vesna Juretić, Diana Felker, Mirjana Crnić-Novosel, drugi alti: Marinka Bogičević, Sandra Damjanić i Jagoda Lesica. Jagoda i ja smo najdugovječnije članice klape, a osnivačica i ona koja je »kriva« za cijelu ovu priču koju pričamo pjevajući i danas je Vesna Juretić koja jedina radi u poduzeću Luka, kao financijska direktorica.


Foto Robert Kalčić


Foto Robert KalčićPeterostruke ste pobjednice Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Hoćete li i ove godine tamo nastupiti?– Mi smo nedjeljivi dio Omiškog festivala i uvijek mu se rado vraćamo, ali u natjecateljskoj formi ženskih klapa ne. Česte smo gošće na autorskim večerima, slavljeničkim i obljetničarskim koncertima i na Večerima novih skladbi. Dominacija Klape Luka na Omišu trajala je jako dugo pa smo se nakon pet zlatnih štitova povukle iz natjecateljskog dijela. Da me sada pitate koju bih klapsku pjesmu željela otpjevati, morala bih se pomučiti da je nađem jer sve standarde klapske pjesme mi smo ispjevale i zadržale u svome repertoaru. Surađivale smo s vrhunskim autorima koji su i obilježili naše klapske uspjehe, a to su Ljubo Stipišić Delmata, Dinko Fio, Duško Tambača i Krešimir Magdić.

Planovi


Kakvi su vam planovi kad su nastupi u pitanju, sada nakon izlaska albuma i osvajanja Porina?– Planovi nakon Porina su promocija albuma u našem gradu, s dragim ljudima, s onima koji su nam bili podrška na putu do Porina, od naših obitelji, glazbenika, prijatelja, sponzora… Promocija albuma bit će 27. travnja u pizzeriji i lounge baru Boonker i jako, jako se radujemo što će se tamo na okupu naći ljudi koji imaju udjela u našim uspjesima. Naravno, Porin nas obvezuje i daje nam snage za neke nove izazove i neke nove albume pa eto, naš proslavljeni glazbenik Elvis Stanić i ove je godine dobitnik nekoliko Porina, pa se rodila ideje da se naši Porini izmiješaju i da nešto pametno iskemijamo. Želja nam je vratiti se tamo odakle smo i krenule, u naš kvarnerski kraj gdje se more najdublje uvuklo u europsko kopno i zapjevati iznova zbog ljubavi prema svome kraju, rodnom gradu, a nadasve glazbi…