Cijenjena imena

Masha Alyokhina iz Pussy Riota u žiriju Motovuna

Hina

Masha Alyokhina, Foto: REUTERS

Masha Alyokhina, Foto: REUTERS

Festival se održava od 25. do 29. srpnja, a u konkurenciji za nagradu Propeler Motovuna se natječe dvanaest filmova u glavnom programu.Motovun Film Festival (MFF) objavio je u četvrtak imena članova ovogodišnjeg žirija koji dodjeljuje glavnu nagradu festivala Propeler Motovuna – aktivistica i umjetnica Masha Alyokhina, bivša članica skupine Pussy Riot, makedonska spisateljica Rumena Bužarovska, islandska filmska producentica Anna María Karlsdóttir, filmski redatelj Hrvoje Hribar i kazališni redatelj Oliver Frljić. 


To je prvi dolazak Mashe Alyokhinam na motovunski festival, s obzirom da je prije nekoliko godina, kada je ondje prikazan dokumentarac »Pussy Riot: a punk prayer» o slučaju njezina punk-rock feminističkog kolektiva, bila na izdržavanju dvogodišnje zatvorske kazne zbog »huliganizma motiviranog vjerskom mržnjom«, odnosno performansa koji je s ostalim članicama održala u moskovskoj katedrali protiv Vladimira Putina.


Oliver Frljić i Hrvoje Hribar, koji su prošlih godina punili stupce domaćih medija, bili napadani i predmet žestokih političkih debata, u Motovun prije svega dolaze kao umjetnici koji su i sami doprinijeli stvaranju festivala, sudjelujući u njegovim programima ranijih godina, napominje se u najavi MFF-a.
Makedonska spisateljica Rumena Bužarovska najavljena je kao jedno od najvažnijih literarnih imena suvremene regionalne, ali i europske književne scene, o čemu svjedoči i prestižno priznanje londonskog sajma knjiga gdje je uvrštena u društvo deset najzanimljivijih mladih europskih pisaca. Ona je i politička aktivistica te sudionica makedonske Šarene revolucije.


S obzirom na to da je Island ovogodišnja zemlja partner festivala, jedna od članica dolazi iz te zemlje – Anna Maria Karlsdottir, producentica više važnih islandskih filmova i suradnica najistaknutijih tamošnjih filmskih autora. Bila je i članica upravnog odbora Skandinavskih filmova, direktorica Reykjavik Film Festivala te predsjednica upravnog odbora Islandske filmske i TV akademije.


Festival se održava od 25. do 29. srpnja, a u konkurenciji za nagradu Propeler Motovuna se natječe dvanaest filmova u glavnom programu.


Kao uvod u Motovun Film Festival proteklih su se tjedana na skrivenim lokacijama u Zagrebu prikazali filmski klasici, a posljednji od njih je »Let iznad kukavičjeg gnijezda« Miloša Formana iz 1976., čije je projekcija zakazana za četvrtak, 13. srpnja, navečer.


Film s nezaboravnom ulogom Jacka Nicholsona smještenog na psihijatriju, osvojio je pet najvažnijih Oscara (film, redatelj, glumac, glumica, adaptirani scenarij), ušavši u filmsku povijest »kao metafora ugnjetavačkog društva koje strahovladom svoje drugačije članove tjera u ludilo, a na kraju i smrt«.


Dosad su u Laubi, Preporodnoj dvorani, Zoološkom vrtu i Gredelju prikazani filmovi »Klub boraca« Davida Finchera, »Društvo mrtvih pjesnika« Petera Weira, »Ta divna stvorenja« Jamieja Uysa i »Noć na zemlji« Jima Jarmuscha.