Završio festival

Glavnu nagradu ZagrebDoxa dobio film “Manifest”, a u regionalnoj konkurenciji “Van prostora i vremena”

Ervin Pavleković

Slavili su i filmovi »Van prostora i vremena«, »Vrane su bijele«, »Prizori s mojim ocem«, »Između revolucija«, »Alis« te film »Susjed Abdi«



ZAGREB – Uz visoke ocjene publike i veliku posjećenost nedavno je dodjelom nagrada i priznanja završio ovogodišnji 19. međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, a slavili su »Manifest«, »Van prostora i vremena«, »Vrane su bijele«, »Prizori s mojim ocem«, »Između revolucija«, »Alis« te film »Susjed Abdi«.


Nakon pandemijskih godina ZagrebDox se vratio u punom sjaju, pa su tako na devetnaestome predjubilarnom izdanju mnoge projekcije u Kaptol Boutique Cinema & Baru bile potpuno rasprodane, a festival je ugostio mnogobrojne strane i domaće goste, razne renomirane dokumentariste. O samom festivalu, filmovima i svim popratnim događanjima, ove je godine izvještavalo 75 novinara, a kako je istaknuo direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski, ovogodišnje je izdanje potvrdilo njegovu kvalitetu, a publika je još jednom mogla vidjeti ono ponajbolje od svjetske dokumentarne produkcije, što su temelji za sljedeće jubilarno 20. festivalsko izdanje.


Hrvatski dokumentarci


– Ovogodišnji ZagrebDox, kao što smo i obećali, donio je povratak na sve one vrijednosti kojima se i do sada ponosio i koje je, sustavno, gradio od početka. Kao najznačajniji međunarodni dokumentarni festival u ovom dijelu Europe, ZagrebDox je i ove godine gledateljima predstavio najbolje, najinteresantnije, najnagrađivanije i najkontroverznije svjetske, regionalne i hrvatske dokumentarce. S punim poštovanjem ukusa, znanja i iskustva svoje publike, ZagrebDox je nastavio s prikazivanjem punog spektra autorskih dokumentarnih filmova, bez povinovanja trenutačnim svjetonazorskim ili političkim trendovima. Gledatelji su to nagradili najvećim dolaskom u proteklih nekoliko godina te izuzetno visokim ocjenama gledanih filmova. Kao i uvijek, publika je pokazala poseban interes za hrvatske dokumentarce pa su se tako među pet najbolje ocijenjenih filmova iz čitavog svijeta, našla dva hrvatska i jedna hrvatska koprodukcija. Nastavljajući politiku stalnog razvoja festivala, ZagrebDox je i ovaj put uveo niz novosti – novu nagradu za najbolji kratki dokumentarac, novi Počasni Veliki pečat, novčane nagrade za dobitnike Velikih pečata, nove programe – Green Dox, Festivalske hitove i Moj fokus, ali i značajnu promjenu u Programu za profesionalce, ZagrebDox Pro, koji je ovaj put bio posvećen samo jednoj temi – kako snimiti rat, kaže Puhovski.


Prikazano 116 filmova




Tijekom osam festivalskih dana brojna je publika imala prilike pogledati 116 dokumentarnih filmova, a u 12 programskih cjelina dodijeljeno je 18 nagrada, uključujući i posebna priznanja. Veliki pečat za najbolji film iz Međunarodnog natjecateljskog programa žiri je dodijelio filmu »Manifest«, autora ili autorice pod pseudonimom Angie Vinchito, dok je u regionalnoj konkurenciji Veliki pečat dobio film »Van prostora i vremena« redatelja Nikolausa Geyrhaltera. Ove su godine prvi put uvedene novčane nagrade za pobjednike međunarodne i regionalne konkurencije uz sponzorstvo Aviteha. Najbolji film po izboru gledatelja ove je godine »Vrane su bijele« redatelja Ahsena Nadeema, koji je ocijenjen prosječnom ocjenom 4,8 te je nagrađen novčanom nagradom pod pokroviteljstvom HP-a. Mali pečat za najbolji kratkometražni film otišao je Borisu Poljaku za film »Horror Vacui«, hrvatsko-nizozemskom filmu »Prizori s mojim ocem« Biserke Šuran i »Između revolucija« Vlada Petrija pripala su posebna priznanja u regionalnoj konkurenciji, a filmovima »Alis« Clare Weiskopf i Nicolása van Hemelrycka te »Susjed Abdi« Douwea Dijkstre priznanja u međunarodnoj konkurenciji. Najgledaniji film ovogodišnjeg festivala je »Iz sve snage« redatelja Dimitra Dimitrovskog Dibe.


Trima festivalskim i jednom pretpremijernom projekcijom belgijskog filma »Kad odrastem« Claire Billet i Oliviera Jobarda ZagrebDox se proteklog tjedna prvi među europskim festivalima priključio kampanji podizanja svijesti #EducationNoMatterWhat, Glavne uprave za europsku civilnu zaštitu i europske operacije humanitarne pomoći (DG ECHO), koja s ciljem podizanja svijesti građana EU-a naglašava svakodnevne izazove milijuna učenika i studenata pogođenih humanitarnim krizama te važnost obrazovanja u izvanrednim okolnostima.