Probudila se eko-svijest

Zatonjani očistili podmorje i uzobalje i u moru našli puno manje smeća nego prošle godine

Ovo je u posljednjih pedesetak godina druga eko-akcija. Prošlu smo održali prošle godine i gledajući sve skupa, otpada nema puno, a potrudit ćemo se svi da ga bude još i manje. Ovaj otpad koji se danas sakupio i izronio, sigurno dopire do svijesti svih nas koji sudjelujemo, ali isto tako i do svijesti onih koji su dio tog otpada i bacili u more

Foto: Fabio Šimićev



 


U organizaciji Turističke zajednice mjesta Zaton i ŠRD Zaton, i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice mjesta Zaton, a u suradnji s ronilačkim klubom Sveti Roko iz Bibinja, u Zatonu kraj Zadra je  održana ovogodišnja eko-akcija.


U ovoj eko-akciji je očišćen širi pojas oko mula Porat uvala Pliša i Jaruga, te po kopnu od uvale Jaz uz čitavu obalu kroz samo mjesto sve do bivše vojarne Šepurine.





Uz sve to su priobalju uklonjena i sva stabla koja su stradala u nevremenima protekle zime.



U ovoj su akciji sudjelovali baš svi koji su mogli, svi članovi ŠRD Zaton – Zaton, učenici OŠ Petar Zoranić – Nin područne škole Zaton, Članovi Udruge Kaštel Zaton i Hrvački klub Zadar te mnoštvo Zatonjana i prijatelja koji su toga dana u Zaton došli samo radi toga.



U odnosu na prošlu godinu sakupljeno je znatno manje otpada. Pod morem je pronađeno tek par blokova,  u Jarugi par guma dok je sve ostalo bio sitni otpad što jasno govori o eko- osviještenosti većine lokalnog stanovništva. Inače je sav otpad sakupljen ovom akcijom zbrinulo Komunalno poduzeće.



A dok je trajala eko akcija održano je i prvo sportskoribolovno Klupsko natjecanje u udičarenju s obale. U tom su natjecanju održanom ‘Na donjem kraju’ sudjelovali svi polaznici škole Udičarenja ŠRD Zaton – Zaton koju vodi Dubravko Pejdo uz pomoć Darka Mičića.


– Zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način podržali ovu akciju, a posebno zahvaljujem ronilačkom klubu Sveti Roko – Bibinje koji su tu na čelu sa Đanijem Iglićem došli volontirati kao i djeci izviđačima koji su se tako spremno odzvali i spojili, kako su sami rekli ugodno s korisnim.


Ovo je u posljednjih pedesetak godina druga eko-akcija. Prošlu smo održali prošle godine i gledajući sve skupa, otpada nema puno, a potrudit ćemo se svi da ga bude još i manje. Ovaj otpad koji se danas sakupio i izronio, sigurno dopire do svijesti svih nas koji sudjelujemo, ali isto tako i do svijesti onih koji su dio tog otpada i bacili u more tako da vjerujem da ćemo u idućim eko akcijama sakupljati samo ono što donesu vjetrovi i plime.


Svakako treba izraziti i posebnu zahvalu domaćim kuharima Eriku Kulašu, Lenku Perošu – Bubi, Ivanu Peši – Filiju i Mariju Soldanu kao i Brunu Šparu i Davoru Forku koji u pravilu prate manje više sve mjesne akcije.


Isto tako se ovim putem domaćin, ali i svi sudionici zahvaljuju za pomoć u kuhinji i rad na šanku Ljilji Peroš, Kati Lisici i Silviju Pavloviću kao i zatonskim roniocima Juri Perošu, Ivanu Tituliću i Jurí Peši te obitelji Kuprešak – rekao nam je Mladen Peroš pedjednik ŠRD – Zaton – Zaton.