Za ljubitelje

Ako pijete kavu, imamo dobre vijesti za vas (i danas će vas usrećiti!)

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Nedavna istraživanja pokazala su da kava može utjecati na našu težinu

Ljubitelji kave bit će sretni kada pročitaju da nova istraživanja pokazuju da više razine kofeina u krvi mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa i pretilosti.


Novo istraživanje objavljeno u časopisu BMJ Medicine otkrilo je da način na koji tijelo sagorijeva kofein može utjecati na našu težinu.


Istraživači su istaknuli da do 95% konzumiranog kofeina metabolizira određeni enzim. Dva gena u tijelu – CYP1A2 i AHR – oba utječu na ovaj enzim, ubrzavajući ili usporavajući njegovu funkciju.


Rezultati su na kraju pokazali da su oni sa sporijim metabolizmom imali više kofeina u krvi i niži indeks tjelesne mase (BMI).


Dakle, korištenjem ovih genetskih varijanti koje uzrokuju da ljudi brže ili sporije metaboliziraju kofein, otkriveno je da sporiji metabolizatori imaju više razine kofeina u plazmi (krvi), a oni s višim razinama kofeina u plazmi i dalje imaju nižu tjelesnu masu i manji rizik od dijabetesa.


Ovo će istraživanje poslužiti kao podloga za daljnja istraživanja može li ispijanje veće količine kave zapravo pomoći ljudima da ostanu mršavi.


Naravno, ne morate početi piti više kave ili čaja da biste pokušali smršaviti, a to je zato što kava, čaj i pića s kofeinom mogu imati ozbiljne nuspojave, poput problema sa spavanjem i lupanja srca.