O MOŽDANOM UDARU ŽENA

Održan Dan crvenih haljina, pogledajte kako je bilo na modno-glazbenom događaju

Barbara Čalušić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

U Guvernerovoj palači manifestacija je održana kako bi se podigla svijest o moždanom udaru u žena koji još uvijek nije dovoljno prepoznat, a ni liječen

Istranka Agneza Kiković doživjela je moždani udar na Svjetski dan moždanog udara 29. listopada prošle godine. Zajedno s još tri žene koje su prošle sličnu borbu za život jučer je povodom Dana crvenih haljina ispričala svoju priču na javnozdravstvenom, ali i modno-glazbenom događanju održanom “Danas nosimo crveno” u Guvernerovoj palači kako bi se podigla svijest o moždanom udaru u žena koji još uvijek nije dovoljno prepoznat, ni liječen, premda od upravo žene umiru češće od ovog drugog uzročnika smrti u Hrvatskoj.



“Cijeli dan imala sam glavobolju, a prije odlaska na poslovnu večeru, rekla sam svojoj obitelji da se ne osjećam dobro, no da ću otići. Nisam mogla znati što mi slijedi nakon te večere kad smo se svi oprostili. Otišla sam automobilom prema svojoj kući, no shvatila sam da neću stići do doma.


Kćer koju sam trebala pokupiti nakon što joj završi smjena, nisam srela jer iako me više puta zvala, nisam joj se javila, to mi je ona kasnije rekla. Ipak sam uspjela, a da ne znam kako, zamoliti jednog gospodina da nazove mojeg supruga jer se ne osjećam dobro. Suprug je došao po mene, odvezao me na hitnu i završila sam s hitnom u Kliničkom bolničkom centru Rijeka na zahvatu”, rekla je Kiković.


Foto galerija: Dan crvenih haljina Foto: Vedran Karuza


Đudita Franko, ravnateljica Prve hrvatske sušačke gimnazije, moždani udar doživjela prije pet godina, na kavi koju pila u obližnjem kafiću, prije ulaska u zbornicu gimnazije.


“Netom što sam sjela na kavu, sve je krenulo. Jedino što sam osjetila u tom trenutku kao da mi se u leđima nešto premostilo, a noga kao da mi je pala, kao i ruka. Pokušala sam ustati, no nisam mogla. Srećom, tamo su bili gimnazijalci koji su odmah zvali hitnu i moje kolege.


U bolnici je bilo dovoljno vremena da liječnici shvate da neće moći riješiti moj tromb koji se nalazio na karotidi te sam prebačena u Zagreb gdje mi učinjena trombektomija koja još nije rađena u tom trenutku u Rijeci. Ja sam stigla do Zagreba na vrijeme, zahvaljujući tome što je reakcija bila doista brza”, ispričala je Franko.


Ženama u crvenom koje su uspješno preživjele moždani udar, pridružila se i Kristina Paravić koja je u svojoj 45. godini doživjela srčani udar i danas ima tri premosnice na srcu. Infarkt je doživjela nakon što je osvojila prvo mjesto na teniskom turniru u Zagrebu.


“Turnir je trajao tri dana i igrala sam deset mečeva, da bih u finalu osjetila slabost, pritisak u prsima i jake otkucaje srca. Igrala sam i dalje, nisam očekivala da imam srčani udar. Rekla sam si da to mogu i ja sam izdržala i uspjela osvojiti prvo mjesto na turniru. Kad je meč završio sama sam automobilom otišla na hitnu.


Požalila sam se na slabost i bolove u prsima te zamolila da mi se napravi EKG. Kad su to napravili, vidjelu su da nije nešto u redu i savjetovali su mi da me hitna pomoć prebaci u Kliničku bolničku Merkur. Rekla sam im da ću ja do Merkura sama, uz pomoć GPS-a, što sam i učinila.


U Merkuru su mi dijagnosticirali da sam doživjela srčani udar. Tri sam tjedna bila na aparatima, nakon tri tjedna prebačena sam na Rebro gdje su mi učinjena tri bajpasa, a operacija je trajala šest do osam sati. Kad sam se probudila, bila sam nemoćna, bilo mi je teško, ali sam bila jaka”, hrabro je konstatirala Paravić koja se pola godine od zahtjevne operacije ponovo vratila tenisu.


Sve žene koje su iskreno podijelile svoja iskustva kod moždanog i srčanog udara, kao najteži dio kod ove bolesti istaknule su upravo nemoć, ali i hrabrost i snagu da se izbore za život.


Inače, moždani udar i kardiovaskularne bolesti kod žena imaju svoje specifičnosti te znatno veći broj žena nego muškaraca umire od moždanog udara. Primjerice, svake godine od moždanog udara umire trostruko više žena nego što ih umre od karcinoma dojke, no, nažalost, rizik za moždani udar i kardiovaskularne bolesti općenito kod žena još je uvijek podcijenjen te se smatra da su žene, u jednom dijelu svojeg života, zaštićene svojim hormonskim statusom.


Zato je bitno da žene ne ignoriraju simptome moždanog udara bez obzira na dob, posebno ako već imaju takve slučajeve u obitelji ili se ubrajaju u neku od rizičnih skupina poput trudnica, žena koje puše i uzimaju oralnu kontracepciju, kao i žena koje imaju česte migrenozne napade.


Žene koje su ispričale svoja iskustva o moždanom udaru, bile su i zvijezde modne revije.
Tako je Marijana Ratkić nosila haljinu dvojca ELFS, a kako kreatori nisu mogli doći, crvenim tepihom dopratio ju je Damir Kedžo. Marijana je rekla kako je za vrijeme oporavka razmišljala što izbaciti iz “tanjura života” kako bi joj bilo lakše nakon moždanog udara, ali je zaključila da želi baš sve što je imala, ali posvetiti se na način da uživa u obitelji i svemu onome što voli.
Dubravka Cetinski koja je nosila kreaciju Juraja Zigmana i crvenim tepihom prošetala u pratnji svojeg supruga Tonyja Cetinskog, zahvalila je svim liječnicima koji su joj pomogli, posebno doc. dr. Davidu Bonifačiću s kojim je i dan danas u kontaktu i koji joj je pomogao posebno u oporavku. Kako je rekla, čuju se tako često pa je kroz smijeh prokomentirala da ne zna je li joj liječnik ili rođak.
Lidija Jovanović crvenim tepihom prošetala je u kreaciji Džane Ravlić iz Sally ateliera rekavši da se stopila s haljinom iako privatno nikada nije nosila haljine. Poručila je svima da trebaju osluškivati svoje tijelo jer ona tek sada zna da joj je tijelo prije moždanog udara davalo signale da se nešto događa, stalno se spoticala i mislila je da je samo nespretna, ali to su bile najave oduzetosti noge. Kaže da je nakon moždanog udara uspjela dozvati kćer koja je bila u drugom dijelu kuće bacajući cjepanice drva po hodniku. Rekla je samoj sebi da će se brzo oporaviti i tako je bilo, kaže. Doktori su joj spasili život poslavši je u Zagreb, a danas je tu zahvaljujući liječnicima.
Katarina Kiš Badurina koja je zasjala u haljini butika Rival zahvalna je na pomoći svojeg supruga čiji je vedri duh sigurno ubrzao njezin oporavak. Osjeća se odlično i zahvalna je obitelji i prijateljima na podršci.
Mramorna dvorana Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja bila je ispunjena posjetiteljima koji su ujedno donacijama mogli sudjelovati u humanitarnom aspektu večeri, prikupljanju sredstava za holter EKG-a i holter krvog tlaka.