HNK Ivana pl. Zajca

Riječki “Orašar” uoči blagdana stiže uz dva nova solistička para

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević



RIJEKA – Riječki HNK Ivana pl. Zajca i ove godine u prosinačke dane, uoči božićnih blagdana, svojoj publici nudi užitak u jedinstvenom ozračju blistavog »Orašara«, baletnog obiteljskog klasika Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Maura de Candije, bez kojeg je teško zamisliti blagdansko vrijeme.


Pravi božićni ugođaj uz izvedbu najljepše božićne bajke, baleta »Orašar« publika može doživjeti 21. (u 19.30 sati), 22. (u 12 i 19.30 sati), 23. (u 19.30 sati) te 24. (u 12 sati) prosinca. Sve izvedbe su gotovo rasprodane, a za većinu se mogu nabaviti još jedino ulaznice za pomoćna mjesta naknadno otvorena zbog iznimno velikog zanimanja publike. Publiku koja se domogne tih posljednjih ulaznica čekaju i iznenađenja.


A iznenađenja će biti i na pozornici. Naime, u ovogodišnjim će izvedbama »Orašara« riječka publika prvi put vidjeti dva nova solo para u ulogama Orašara i Marie: bit će to Ali Tabbouch i Soyoka Iwata te Maria Matarranz de las Heras i Thomas Krähenbühl. Riječki »Orašar« u koreografiji Maura de Candije, uz predivnu svevremensku glazbu Čajkovskog, u elegantnim scenografskim i kostimografskim rješenjima te uz dozu humora, pruža novi pogled na ovu bajku. Prema originalnom Hoffmannovom književnom djelu, De Candija stvara novi svijet između stvarnosti i sna u kojem je sveprisutna čarolija, a kojeg je kritika je ocijenila »vrhunskim baletnim spektaklom u svakom smislu«.




Scenografkinja i kostimografkinja je Margrit Flagner, oblikovatelji svjetla su Mauro de Candia i Dalibor Fugošić, a dramaturginja je Patricia Stöckemann.


– Savršen za sve generacije, »Orašar« je čarolija koja se pamti zauvijek, budi dijete u svakome od nas, bajka koja je postala neizostavan dio blagdanske tradicije, navode u HNK-u Ivana pl. Zajca.


Nakon izvedbi na matičnoj pozornici, riječki će baletni ansambl »Orašara« izvesti i na skorašnjem gostovanju – 30. i 31. prosinca u Cankarjevom domu u Ljubljani.