Teatar &TD

Večeras premijera “Franza” u režiji Renea Medvešeka

Kim Cuculić

Foto Luka Dubroja

Foto Luka Dubroja



ZAGREB – Nova premijera Teatra &TD, predstava »Franz« autora teksta Tomislava Zajeca, u režiji Renea Medvešeka i u izvedbi Dade Ćosića održat će se 25. listopada u 20 sati u Teatru &TD. Franza Jägerstättera (1907. – 1943.), po svemu običnog obiteljskog čovjeka, Drugi svjetski rat zatekao je na njegovoj njivi u austrijskom St. Radegundu.


Međutim, nakon što je na početku 1943. godine kod novačenja u oružane snage Njemačke iznio prigovor savjesti te odbio pod oružjem služiti nacionalsocijalizmu, započinje njegova po svemu iznimna životna priča. Franzov šestomjesečni boravak u austrijskim pa njemačkim zatvorima obilježen je otporom i borbom za istinu, vjeru i ljubav, bez kojih Franz nije mogao zamisliti svoj život. Na isti način nije želio izbjeći ni smrtnu kaznu, koja je izvršena osobito okrutnom egzekucijom pod giljotinom u berlinskom zatvoru Brandenburg Havel 1943. godine.


»Životna priča Franza Jägerstättera neodjeljiva je od vremena u kojem je nastala i režima pod kojim je završena, ali istovremeno svojom dubokom humanosti potpuno nadilazi i vrijeme i mjesto svojeg odigravanja«, pojasnio je autor teksta Tomislav Zajec.