Važnost svjesnosti

Rak dojke: 5 znakova koje žene najčešće ignoriraju

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Nedavna istraživanja otkrila su koji su glavni i od strane žena najčešće ignorirani simptomi

Listopad je nacionalni mjesec svjesnosti o raku dojke i prevenciji, a novo nacionalno istraživanje koje su naručili Sveobuhvatni centar za rak Sveučilišta Ohio State – bolnica za rak Arthur G. James i istraživački institut Richard J. Solove (OSUCCC – James) pokazalo je da većina žena nije svjesna neobičnih simptoma posebno agresivnog i smrtonosnog oblika bolesti, poznatog kao upalni rak dojke.


Anketa, provedena online među 1.100 američkih žena u dobi od 18 i više godina, otkrila je da dok 4 od 5 žena (78%) prepoznaje kvržicu na dojci kao znak raka, manje od polovice bi prijavilo crvenilo (44%), promjene u teksturi kože (44%) ili da je jedna dojka toplija ili teža od druge (34%) kao moguće simptome bolesti: konkretno, rijedak i vrlo agresivan oblik bolesti poznat kao upalni rak dojke.


Bolest se može pojaviti bilo gdje u dojci, a često se pogrešno dijagnosticira jer oponaša simptome slične infekciji dojke. Ovi simptomi uključuju:


  • narančina kora ili udubljena tekstura kože
  • osjećaj težine
  • zatezanje kože
  • crvenilo nalik infekciji

Upravo zbog toga stručnjaci ističu kako “Žene trebaju znati da radikalne promjene dojki nisu normalne i da su samopregledi dojki još uvijek vrlo važni. Oko 50% upalnih karcinoma dojke dijagnosticira se kao stadij 4 bolesti.”


Iako upalni rak dojke čini samo 1% do 5% svih karcinoma dojke, to je suptilna bolest koju je teško dijagnosticirati.


Cilj je staviti pacijente u prvi plan i to brzom mobilizacijom plana liječenja kako bi terapija mogla započeti što je prije moguće.


U tu svrhu tim istraživača usko surađuje s primarnom zdravstvenom zaštitom i opstetričarima/ginekolozima kako bi podigli svijest o ovoj bolesti i nijansama dijagnoze i liječenja.