Inspirativno okruženje

ASEE je otvorio nove urede za IT stručnjake u Rijeci. Posebno nas je oduševila priča riječkih studenata

Sanda Milinković

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Već godinama uspješno surađuju s akademskom zajednicom na razvoju budućih IT profesionalaca, a sada proširuju prostor i za buduća zapošljavanja

Kao jedna od najvećih IT kompanija u Europi, ASEE u Hrvatskoj posluje na četiri lokacije – Zagreb, Split, Koprivnica i Rijeka, a trenutno se u našem gradu nalazi tridesetak zaposlenih i studenata koji rade na razvoju IT produkata s međunarodnom primjenom.


IT kompanija ovih je dana proslavila preseljenje u nove urede na 350 kvadrata prostora, smještenih na lokaciji s pogledom na dio grada u cvatu.


Impresivni novi uredi dizajnirani u industrijskom štihu osvježeni su detaljima poput zavjesa u bojama, stolom za ping-pong, svijetlo sivom kuhinjom i raznobojnim pločicama s dominantno plavom bojom koja prostoru istovremeno daje osjećaj i modernizma i topline.


Osim proslave povodom preseljenja u nove urede, ASEE je upriličila i događaj kojeg će svi polaznici stručne prakse pamtiti po dodijeli diploma kojom se potvrđuje njihovo sudjelovanje na praksi popraćeno ukusnom tortom i šampanjcem za sve uzvanike.


Rad uz najviše standarde


Svečanu smo prigodu iskoristili ne bi li doznali više o ovoj kompaniji, u čemu nam je pomogao predsjednik Uprave ASEE Igor Gržalja koji nam je na pitanje o novim prostorima kazao da im je iznimno bitno okruženje u kojem kolege rade i razvijaju se te pritom iskazao sreću zbog rasta riječkog tima i nadolazećih planova za dodatno širenje zbog čega su i preselili u novi prostor.


„Svojim uredima izvan Zagreba htjeli smo pokazati da se na velikim internacionalnim projektima s dobrim timom može uspješno raditi od bilo kuda. Rijeka je iznimno okruženje za poslovni i privatni razvoj gdje i dalje želimo nastaviti ulagati, a upravo s riječkih fakulteta potekao je i veliki broj naših zaposlenih“, kazao nam je Gržalja te objasnio da je misao vodilja kompanije raditi uz najviše standarde te osigurati najbolje uvjete za rad bilo da se radi u uredu, remote ili kombinirano.


Predsjednik Uprave ASEE Igor Gržalja naglašava da je upravo s riječkog fakulteta potekao veliki broj zaposlenih


Na njegovu se izjavu nadovezao i Jonatan Lerga, predstojnik Zavoda za računarstvo na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci s kojim ASEE surađuje kroz studentsku akademiju. Ovu akademiju godišnje na plaćenim praksama prođe tridesetak studenata, a najboljima se po završetku pruža prilika za rad na pola radnog vremena, a po završetku studija i stalno zaposlenje.


“Drago mi je da globalno priznata IT kompanija poput ASEE proširuje svoje urede u Rijeci te tako potiče rast i ostanak naših stručnjaka. Širenje njihovog poslovanja potvrda je i stručnosti i kvalitete kadrova koje obrazujemo na našem fakultetu, ali i priznanje našoj dugogodišnjoj suradnji iz koje su potekli i neki od današnjih zaposlenika ASEE”, istaknuo je Lerga.


Dodao je i da je akademija „win – win“ situacija i za studente koji naučeno mogu brzo primijeniti u praksi i time iskusiti stvarni svijet posla za kojeg se školuju, ali i za profesore koji na taj način dobivaju feedback s terena te osluškuju tržište rada.


Profesor Jonatan Lerga posebno se zahvalio kompaniji te istaknuo da je njihova suradnja “win-win” situacija


Kompanija koja praksom nadograđuje fakultetsko obrazovanje


Ne bi li iz prve ruke doznali kako je biti dio studentske ASEE akademije, upitali smo dvoje studenata sa svježim diplomama u rukama, za komentar.


Marko Kozlov, student treće godine Tehničkog fakulteta u Rijeci (smjer računarstvo), kazao nam je da je po završetku prakse u ljetnom semestru, dobio i posao na backhand poziciji te da je iznimno zadovoljan.


„Prednost je što se od studenata ne zahtjeva veliko predznanje jer je naglasak na građenju potrebnih sposobnosti i kvalifikacija. Fakultet pruža odličnu bazu znanja koje se treba još dodatno razvijati i smatram da to znanje ovdje dolazi do izražaja rješavanjem stvarnih problema“, kazao nam je Marko.


Njegova kolegica Nikolina Rodin s praksom je krenula sredinom srpnja, a ističe da je naučila jako puno, čak i više nego je očekivala. Posebno se zahvalila pristupačnom mentoru te čitavo iskustvo opisala kao odlično, naglasivši da ga smatra izuzetnom odskočnom daskom za nastavak obrazovanja i karijere u IT sektoru.


Uz zadovoljne studente koji prve korake u karijeri mogu napraviti već tijekom fakulteta, upitali smo člana uprave zaduženog za financije, Marka Špegara,  kakvi su daljnji razvojni planovi ove perspektivne kompanije.


„Naši su planovi u realizaciji i postali su stvarnost. Otvorili smo nove urede i zaposlili dodatnih 30-40 ljudi ovdje u Rijeci, a prošle smo godine akvizirali firmu koja je hrvatski pionir digitalnog paymenta, Web Studio koji ima brojne digitalne shopove. Naš plan i želja je kroz ASEE i Web Studio i dalje rasti, a pritom vjerujemo u Rijeku kao grad s odličnim kadrom i perspektivom“, zaključio je Špegar.


Zadovoljni polaznici studentske prakse koje u vlastitome gradu čeka blistava IT budućnost