Uoči trgadbe

Vinogradari očekuju solidan urod unatoč suši: ‘Kvalitetna zemlja u Vrbničkom polju spasila vinograde i berbu’

Urod je dobar, količinski podjednak lanjskom, ali ni izbliza onome što je mogao biti / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Urod je dobar, količinski podjednak lanjskom, ali ni izbliza onome što je mogao biti / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Baš kao i u mnogim sličnim godinama u prošlosti, i ove se godine iznova pokazala i dokazala sva kvaliteta našeg Vrbničkog polja koje karakterizira izuzetna dubina njegove zemlje. Zahvaljujući tome se, čak i u ovako zahtjevnim i sušnim godinama, određena količina vlage ipak uspije održati i sačuvati u njegovim dubinama, što potom omogućava lozi da ipak iznese svoj plod, kaže Marinko Vlakić



 


 


VRBNIK – Najveće i zasigurno najpoznatije vinogradarsko i vinarsko središte otoka Krka, ali i Kvarnera – Vrbnik, proteklih je dana bio posebno posjećen i ispunjen vinoljupcima. Dani vina koje to krčko lokalne središte već tradicionalno ugošćuje u posljednjim danima kolovoza, kad vinogradari već pomalo počinju oštriti svoje škare pripremajući se za još jednu berbu, bili su upravo idealna prigoda da s ljudima koji o toj tematici imaju što reći poćakulamo o tijeku priprema za skorašnju trgadbu, ali i da iz prve ruke doznamo njihova očekivanja i procjene trenutnog »stanja stvari« u Vrbničkome polju.


Duboka zemlja




S obzirom na to da su i ondje, kao uostalom i u ostatku zemlje ali i Europe, protekli mjeseci bili izuzetno vrući i sušni, s prvim čovjekom enološkog tima Poljoprivredne zadruge Vrbnik, Marinkom Vladićem, porazgovarali smo o planovima tamošnjih zadrugara, jednako kao i ljudi kojima se povjerava sama tehnologija »pretvaranja« mošta u vino.


Vino se u protekloj godini dobro prodavalo / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Vino se u protekloj godini dobro prodavalo / Snimio M. TRINAJSTIĆ


– I u nas smo naravno svjedočili ekstremnim vremenskim uvjetima, vrućinama koje su obilježile najveći dio sezone, ali i suši koja je diljem našeg kontinenta poremetila planove brojnih vinogradara i vinara, kaže nam iskusni enoški stručnjak najvećeg pogona za preradu grožđa i proizvodnju vina na otoku Krku.


– Na sreću, baš kao i u mnogim sličnim godinama u prošlosti, i ove se godine iznova pokazala i dokazala sva kvaliteta našeg Vrbničkog polja koje karakterizira izuzetna dubina njegove zemlje. Zahvaljujući tome se, čak i u ovako zahtjevnim i sušnim godinama, određena količina vlage ipak uspije održati i sačuvati u njegovim dubinama, što potom omogućava lozi da ipak iznese svoj plod. Urod je, kako smo naslućivali u danima kad je vegetacija tek kretala i kad su se na trsovima počeli pokazivati plodovi, imao potencijal biti rekordnim ali su, nažalost, suša i vrućina u ljetnoj sezoni ipak načinile svoje. Po mojoj procjeni, rekordna količina potencijalnog ploda naposljetku održala u udjelu od oko 60 do 70 posto onoga što je u normalnim okolnostima moglo i trebalo biti. Grožđa ima, ali su mu zbog takvih okolnosti bobice značajno manje no što obično budu. Stoga držim da ćemo naposljetku ipak imati jednu »tek« solidnu berbu, s količinama koje će biti u rangu lanjskih, rekao bih uobičajenih, kaže Vladić.


Što to kvantitavno znači predstavio nam je svojom procjenom da će zadrugari u PZ-ov pogon ove godine naposljetku dovesti oko sto vagona grožđa, odnosno milijun kilograma slatkoga ploda.


Teško da vino neće poskupjeti

 


– Kao kad napunimo svoje spremnike odnosno bačve, zadovoljni smo u PZ-u i ovih dana kad smo ih ispraznili, a kako bi ih pripremili za novu berbu, kaže Vladić.


– Prazna bačva za svakog vinara znači da je vino koje je proizveo uspio prodati pa se tako i mi ovih dana veselimo našim praznim i »prozračnim« bačvama, kaže uz smijeh naš sugovornik.


– Sezona je bila dobra, kako za turističke djelatnike tako i za ugostitelje pa i vinare čija su se vina ove godine, barem na našem otoku, prodavala i više no solidno. Cijene su donekle rasle, ali više u samoj prodaji odnosno u trgovinama no kod samih vinara. Što će nam budućnost donijeti to tek ostaje za vidjeti, a posebice će o tome morati razmišljati oni koji odlučuju o ekonomskim, odnosno financijskim parametrima poslovanja pogona u kojima se vino proizvodi. Činjenica jest da sve poskupljuje pa su tako bitno narasle i cijene goriva, gnojiva i zaštitnih sredstava, ali i boca, kartona… Sve ide gore, tako da je teško očekivati da se cijene finalnog proizvoda neće mijenjati, zaključio je Vladić.

Kvaliteta za »peglanje«


Na pitanje što te i takve okolnosti znače po pitanju kvalitete, odnosno karakteristika samog vina, Vladić kaže da su omjeri kiselina i šećera u plodu, parametara koji se ondje redovito prate, također u okvirima očekivanog i uobičajenog za toplije i sunčanije godine.


– Problema ne bi trebalo biti, vino će tek donekle biti možda »jače«, ali još uvijek je sve u okvirima onog što se enološkim postupcima i njegom samoga vina dade »ispeglati« i dovesti u okvire onog što ljubitelji svježih vina poput žlahtine očekuju i žele, zaključuje naš sugovornik.


Silni grozdovi zbog suše su ostali sitniji i »mršaviji« / Snimio M. TRINAJSTIĆ

Silni grozdovi zbog suše su ostali sitniji i »mršaviji« / Snimio M. TRINAJSTIĆ


Enolog kojeg se, po pitanju ocjene i procjene idealnog trenutka za početka berbe u tom otočnom vinogradarskom kraju i dalje bespogovorno sluša, otkrio nam je i da će po njegovom i »osjećaju« njegovih kolega ovogodišnja trgadba u Vrbniku najvjerojatnije krenuti za nešto manje od dva tjedna, točnije u petak, 9. rujna. To je tjedan ranije no lani.


– Ne bude li nekih meteoroloških iznenađenja, to bi trebalo biti to, zaključio je Vladić napomenuvši da, iako sumnja da kiša u idućim danima može nešto bitno promijeniti po pitanju uroda, smatra da bi pokoji kišni dan nasadima u Vrbničkom polju ipak dobro došao.