GENEVA INTERNATIONAL

Još jedan “zbogom svijetu kakav smo poznavali”: Ženevski auto-show seli u Katar

Edi Prodan

Foto: ARND WIEGMANN, DENIS BALIBOUSE, Arhiva NL

Foto: ARND WIEGMANN, DENIS BALIBOUSE, Arhiva NL

Hoće li se priča vratiti u Švicarsku? Jako teško. Posebno ako se ona u Dohi pokaže uspješnom



Ženevski međunarodni sajam automobila održat će 2023. godine u Dohi, u Kataru.


Događaj planiran za Ženevu u veljači 2023. godine neće se održati, objavila je to zaklada “Comité permanent du Salon international de l’automobile de Genève”.


I ma koliko je izrazila žaljenje zbog novonastale situacije, jasno je kako jedan od najznačajnijih salona automobila u povijesti, prestaje biti ono što je dulje od stotinu godina, prva se izložba održala 1906. godine, značio desecima milijunima posjetiteljima




– Zbog neizvjesnosti u globalnom gospodarstvu i geopolitici, kao i rizika vezanih uz razvoj pandemije, organizatori su odlučili fokusirati se isključivo na planiranje događaja u Dohi 2023. godine, istaknuo je Maurice Turrettini, predsjednik Uprave zaklade “Comité permanent du Salon international de l’automobile de Genève”.


Kako će se GIMS 2023. godine održati isključivo u Kataru, odlučili su članovi Odbora i Zakladnog odbora “Comité permanent du Salon international de l’automobile de Genève” na sastanku održanom u Bernu. Postojao je naime prvotni plan prema kojem se GIMS 2023. trebao održati u dva izdanja, prvo od 14. do 19. veljače 2023. godine na poznatom prostoru Palexpoa u Ženevi, te drugo – što bi bila i svjetska premijera lokacije – u studenom u Dohi, u Kataru.


– Učinili smo sve što je moguće kako bismo osigurali nastavak domaćinstva GIMS 2023. u Ženevi, u tradicionalnom terminu. Poboljšani format događaja i projekt bili su vrlo dobro prihvaćeni. Ali na kraju su rizici nadjačali sve te dobre želje, dodao je Maurice Turrettini.


Na njega se nadovezao i Sandro Mesquita, izvršni direktor Međunarodnog sajma automobila u Ženevi.


– Naš je tim naporno radio kako bi osigurao da se GIMS 2023. može održati i u Ženevi i u Dohi, no u ovim nesigurnim vremenima, mnoge marke nisu u poziciji preuzeti obveze sudjelovanja na izložbi u Europi. Nakon procjene svih elemenata, zakladi je postalo jasno da se Salon 2023. ne može održati u Ženevi kako je planirano. Za brendove koji su htjeli sudjelovati u Ženevi, obožavatelje i vjerne posjetitelje našeg Ženevskog salona, žalimo što smo morali odlučiti otkazati ovo izdanje 2023. godine. U potpunosti usredotočeni na organizaciju GIMS-a u Dohi i radujemo se što ćemo uskoro potvrditi datume i format ovog revolucionarnog događaja s našim partnerima u Qatar Tourismu, zaključio je Sandro Mesquita. Kako je najavljeno, slon automobila u Kataru trebao bi biti bienalni, održavati se svake dvije godine.


Slutili smo, pa i vidjeli kako se svijet, gospodarstvo pa tako i ono povezano s automobilskom industrijom mijenjaju. Seljenje Ženeve na Bliski istok to je na žalost i – potvrdilo. Hoće li se priča vratiti u Švicarsku? Jako teško. Posebno ako se ona u Dohi pokaže uspješnom. Centri moći, kupci pa tako i izlagači iz automobilske industrije idu – za novcem. Njega je, pa zaključujući i prema ovoj informaciji, u Europi sve manje.