STOTKA NA ODMORU

Zagrepčanka Mila na odmoru u Opatiji proslavila 100. rođendan: ‘Nigdje mi nije bilo lijepo kao u hotelu Kristal’

Aleksandra Kućel Ilić

Poznajem sve hotele iz sastava LRH-a, jer sam ih od 1946. godine, od kada dolazim u Opatiju, imala prilike upoznati. Hotel ne čine zidovi i lampice, čine ga ljudi



OPATIJA – Stotinu godina nije malo, a ja sam dobro iskoristila svaku svoju dosadašnju godinu života. Imam i recept za »doživjeti stotu« – važno je ne sekirati se – ispričala nam je iznimno vitalna stogodišnjakinja Mila Ajzenštajn Stojić iz Zagreba koja je jučer u hotelu Kristal u Opatiji, u kojemu se već mjesec dana nalazi na odmoru, proslavila 100. rođendan.


Fešta koja je započela u podne, bila je lijepa rođendanska proslava dostojna ovako visokog rođendana, a gospođa Mila, inače vjerna gošća Opatije punih 76 godina, proslavila je dugovječnost u krugu obitelji i još nekih posebnih čestitara i uzvanika, uz bljeskove fotoaparata i nazočnost televizijskih kamera.


Principe Umberto


S obzirom na neizmjernu ljubav prema Opatiji i hotelima iz grupacije Liburnia Riviera Hotela, s punim rukama darova rođendan su joj čestitali predstavnici LRH-a na čelu s direktoricom hotela Kristal Jasminom Šašivarević i Turističke zajednice grada Opatije koju je predstavljao Goran Pavlović. U svečanom ugođaju rođendanski dekoriranog hotela Kristal, slavljenicu je dočekala velika čestitka »Mila, sretan 100. rođendan«, stol je bio pun slasnih slanih zalogajčića, a stigla je i velika torta na kojoj je i sebi i svima koje voli u čast, bez problema uspjela ugasiti svjećice i zaslužiti velik aplauz.




– Poznajem sve hotele iz sastava LRH-a jer sam ih od 1946. godine, od kada dolazim u Opatiju, imala prilike upoznati. I zbilja mi je u svakome od tih hotela bilo jako lijepo, no danas, na moj 100. rođendan, mogu reći da mi nigdje nije bilo tako lijepo kao u hotelu Kristal. Jer hotel ne čine zidovi i lampice, čine ga ljudi. Ako su ljudi dobri, a nešto možda nije kako treba, ma vrlo važno. Stvarno mi je ugodno u ovom hotelu, od prve do zadnje stvari i zato ću svoj boravak produžiti za još sedam dana – rekla je slavljenica koja je pri svom prvom dolasku u Opatiju 1946. odsjela u hotelu Principe Umberto (kasnije Jadran), a danas – Milenij.


Obožavala je Opatiju nekad, obožava je i danas, te se prisjetila baš onih »zlatnih godina« kada je na terasi hotela Kvarner pjevao Ivo Robić i za poslušati ga isplatilo se »potegnuti pješke« uz lungomare ako u noćnim satima nije bilo autobusnog prijevoza, a smještaj je bio malo izvan Opatije. Po struci je inače farmaceutkinja, imala je uspješnu karijeru i pomogla mnogima, a zanimljivo je da je i praksu u mladim danima odradila upravo u Opatiji i Voloskome. Osim Opatije koja joj je »broj jedan«, vezana je i uz Dubrovnik u kojemu je kao djevojčica jedno vrijeme i živjela te završila drugi razred osnovne škole.


Pješice na treći kat


Kako su jučer posvjedočile njezine nećakinje pozvane na proslavu, gospođe Sanda, Ognjenka i Dubravka te nećak Giuseppe Leo iz Italije, nevjerojatno je, ali istinito da gospođa Mila i u stotoj godini života do svoga stana u Zagrebu na trećem katu može doći pješice, bez pomoći lifta.


Ipak, u hotelu je puno komotnije i ovdje je i društvo savršeno, pa se vjerna gošća svake godine vraća i ostaje i po nekoliko mjeseci. Ova svestrana žena, magistra farmacije, oštrog uma i britkog jezika punog humora, otkrila je još i da je napisala jednu knjigu jer voli puno čitati i pisati, pa čak i o onim najtežim ratnim danima, kada je bila u partizanima, progovara s optimizmom. – Iz svih sam nedaća izišla još jača – zaključila je dok je zahvaljivala na darovima, buketima cvijeća i zahvalnici TZ-a za 76 godina vjernosti Opatiji te susret završila optimističnom porukom »vidimo se dogodine opet«.


LRH počašćen proslavom


– Gospođa Mila je naša dugogodišnja gošća i mi joj se zahvaljujemo na povjerenju koje nam je tijekom svih ovih godina ukazala. Uvijek je puna energije i optimizma, uvijek za osoblje ima riječi pohvale i rado voli podijeliti svoje uspomene i priče iz Opatije. Počašćeni smo što je hotel Kristal u kojemu boravi odabrala za proslavu 100. rođendana i mi joj svi zajedno čestitamo rođendan i želimo puno zdravlja i sve najbolje – rekla je u ime LRH-a i hotela Kristal njegova direktorica Jasmina Šašivarević.