Odlični rezultati

Kampovi rasprodani: “Ne sjećam se ovakvih brojki, lipanj nas je pomeo, špica je sva rezervirana”

Bruna Matičić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Kvarnerski kampovi s 4 zvjezdice čine gotovo 50 posto svih kampova na Kvarneru i u njima je od početka ove godine ukupno ostvareno više od 500 tisuća noćenja, kaže direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov



RIJEKA – Turistička sezona proteklim je vikendom ušla u »špicu«, a prvi, od četiri udarna turistička vikenda u Hrvatskoj, osim visokim temperaturama, praćen je pojačanim brojem turista koji se odmaraju na jadranskoj obali i gužvama na našim graničnim prijelazima i cestama.


Turista je, prema podacima eVisitora, u subotu bilo više od 900 tisuća, od čega je 805 tisuća inozemnih gostiju, i to uglavnom iz Njemačke, Slovenije, Češke, Austrije i Poljske. S obzirom na to da su gosti pristizali tijekom cijeloga dana, naknadnim unosima tijekom vikenda ovi bi podaci mogli biti i veći.


Odličan trend


Prema podacima dobivenim iz Hrvatske turističke zajednice, u dosadašnjem dijelu srpnja u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 2 milijuna dolazaka i 12,6 milijuna noćenja što, u usporedbi s istim razdobljem u srpnju 2019. godini, predstavlja 90 posto rezultata u dolascima i 97 posto rezultata u noćenjima. Zabilježeni rezultati opasno se približavaju rekordima iz 2019., a turističkom sektoru ulijevaju optimizam i da se napokon premaši godina na koju se neprestano vraćaju i spominju.





U četiri »najturističkija« tjedna u godini Kvarner je ušao sa 170 tisuća turista, zaključno s datumom 15. srpnja, a odličan trend dolazaka očekuje se i u nadolazećim danima i tjednima.


– Na Kvarneru trenutačno boravi oko 170 tisuća turista, a broj dolazaka i noćenja raste iz dana u dan. Rekorde iz 2019. godine i u ovoj godini ruše gosti iz Njemačke, ali odlični rezultati bilježe se i s tržišta Austrije, Češke i Slovačke. Bilježi se nastavak trenda potražnje za smještajem visoke kategorije, pet zvjezdica, u kojima broj ostvarenih noćenja u prva dva tjedna srpnja premašuje rezultate iz rekordne 2019., odnosno bilježe čak 37 posto bolje rezultate. Ukupno gledajući, turistički rezultati dosadašnjeg tijeka sezone su fantastični i Kvarner je cijelo vrijeme vrlo blizu onim rekordima i ostvarivanju rezultata iz 2019. godine, kazala nam je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov koja se osvrnula i na turističke rezultate kvarnerskih kampova koji su u srpnju ostvarili četiri posto bolji rezultat, a od početka ove godine bilježe čak devet posto veće rezultate u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.


Gosti vole mir i zelenilo

 


Posjet omišaljskom luksuznom kampu ujedno je stvorio i priliku da porazgovaramo i s turistima koji nisu krili oduševljenje.


– Jučer smo pristigli i oduševili se. Kamp je zbilja ekskluzivan, gostiju je puno, ali prostor je nevjerojatno čist i vlada mir. Jako nam se sviđa, a osim restorana i bazena, tu je i niz manjih bazena, dok su parcele za kampere tik uz plažu, rekli su nam Thomas i Sabrina Beisen-Hearz, simpatičan par iz Njemačke koji drugu godinu zaredom svoj odmor provodi u krčkim kampovima, a ove će godine punih deset dana uživati u Omišlju. Poput njih, zadovoljstvo kampom podijelila je i obitelj iz Češke.


– Hrvatska je uvijek naš izbor zbog predivne prirode i gastronomije, posebno ribe i vina. Obično odmor provodimo u Istri, a ove smo godine odlučili doći na Krk i zaista je predivno. Kamp je prilagođen djeci, što nam je najvažnije, jer imamo tri zaigrana dječaka kojima se najviše sviđaju igrališta u kampu, blizina mora, ali i ostali sadržaji i atrakcije, posebno mini zoološki vrt koji se nalazi u sklopu kampa, rekli su nam Katka i Radek Svec, dodajući da svoj boravak planiraju i u budućnosti.


Polonca Trček


Osim Kampa Omišalj, odlične turističke rezultate bilježi i Kamp Oštro nedaleko od Kraljevice u kojem gosti uživaju u borovoj šumi i zelenilu te blizini mora. Potvrdila nam je to i Polonca Trček, Slovenka čija obitelj svoj odmor ovdje provodi punih četrnaest godina.


– U kamp dolazimo od 2008. godine i ovdje se odlično osjećamo, uživamo u miru, zelenilu i borovoj šumi. Na odmoru smo već tri tjedna, a čeka nas još 14 dana uživanja, govori Polonca te dodaje da je najveća prednost blizina i činjenica da im do Kraljevice treba svega sat i pol vožnje. Upravo stoga u kamp dolaze gotovo svakog vikenda i izvan glavne turističke sezone, od travnja pa sve dok je lijepog vremena i ugodnih temperatura.

– Prema utjecajnom ADAC kamping vodiču, Kvarner se ubraja među hrvatske regije s najkvalitetnijim kampovima. U ovoj, kao i posljednje dvije godine, kvarnerski kampovi ostvaruju izuzetne rezultate, i to ne samo tijekom glavne, ljetne turističke sezone, već i u predsezoni i posezoni. Definitivno su najtraženiji kampovi na otocima, a u njima najviše vole boraviti gosti iz Njemačke, nakon kojih slijede gosti iz Slovenije i Austrije, govori nam direktorica regionalne turističke zajednice, a prema njezinim riječima trend potražnje za smještajem visoke kategorije osjeti se i u ovom segmentu.


Povijesni lipanj


– Kvarnerski kampovi s 4 zvjezdice čine gotovo 50 posto svih kampova na Kvarneru i u njima je od početka ove godine ukupno ostvareno više od 500 tisuća noćenja! Investicije u nove mobilne kućice koje nude komfor i opremu gotovo kao u hotelu te zaista bogatu lepezu dodatnih sadržaja koje danas nude kampovi s 4 i 5 zvjezdica utječu na taj jedinstveni doživljaj luksuza u prirodi, naglasila je Irena Peršić Živadinov.


Jedan takav luksuzni boravak u prirodi nudi i Kamp Omišalj koji ima 120 mobilnih kućica i 180 parcela za kampere, a u ovoj godini bilježi nevjerojatnu popunjenost, naročito u lipnju kada su zabilježili rekordan broj noćenja.


– Od lipnja do danas neprestano smo popunjeni. U kampu trenutačno boravi 1.380 gostiju, a uzme li se u obzir da nam je kapacitet 1.500 gostiju, mi smo na 92 posto popunjenosti te bih rekao da se vraćamo na stabilnost iz 2019. godine, govori nam Luka Majcen, voditelj omišaljskog kampa. Lipanj je za njih, kaže, bio najjači do sada, a iako već niz godina radi u turizmu, ne sjeća tako velikih lipanjskih brojki.


– Lipanj nas je pomeo, bili smo popunjeni u cijelosti i zabilježili više od 31 tisuću noćenja te 6.116 dolazaka. Uglavnom su to gosti iz Njemačke, Austrije, Slovačke, Poljske i Češke, ali veseli nas povratak gostiju koji su počeli dolaziti u velikom broju, poput Nizozemaca. Vraćaju nam se i Talijani koji su krenuli s rezervacijama, međutim, mjesta za njih neće biti jer nam je špica sezone u cijelosti rezervirana, govori Majcen. Na kraju je kazao kako su u 2019. godini ukupno ostvarili 106.800 tisuća noćenja, a danas, u periodu najviših cijena i najveće stope rezervacija, trenutačno su na 63.400 noćenja i sudeći po svim pokazateljima, te će brojke uspjeti preteći, posebno stoga što kamp dobru posjećenost bilježi i u zimskim mjesecima.


Anamarija Maletić


– Sunčano i lijepo vrijeme kriterij je za dobre turističke rezultate u kampovima, rekla je voditeljica kampa Oštro Anamarija Maletić koja je dobru predsezonu okarakterizirala kao odličan uvod i pokazatelj za špicu sezone.


– Otvoreni smo od sredine travnja, a rezervacije su za 5 do 10 posto bolje nego u 2019. godini. Izuzetno smo zadovoljni popunjenošću i spremni za sve što predstoji. Najave za ostatak srpnja i kolovoz su odlične, a rezervacije i dalje pristižu te se nadamo da će se taj trend preliti i na rujan, zaključila je Maletić.


Spremni i za posezonu


Razloga za zadovoljstvo imaju i u Kampu Kovačine na Cresu koji također od početka godine do lipnja premašuje brojke iz 2019. godine. Ostvarili su gotovo deset tisuća više noćenja, dok su samo u prvih četrnaest dana srpnja ostvarili 47.485 tisuća noćenja, što je također za 8 posto bolji rezultat od 2019. godine.


Kilometarske kolone
prema moru i s mora

 


HAK je jučer od ranih jutarnjih sati upozoravao na velike gužve kako u smjeru mora tako i prema unutrašnjosti. Promet je i ovoga vikenda osobito bio gust na autocestama, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici, Krčkom mostu, Ličkoj i Jadranskoj magistrali, na Istarskom ipsilonu te u blizini turističkih središta na obali, u trajektnim lukama i pristaništima, kao i na graničnim prijelazima. Podaci objavljeni oko podneva govorili su o koloni dugoj oko 10 kilometara između čvorova Sveti Rok i Zadar II, a osobito velika gužva bila je na Krčkom mostu gdje se kolona na otoku, u smjeru kopna, protezala do Njivica, a s kopna prema otoku do Križišća. Na Istarskom ipsilonu bile su također kolone u oba smjera, a kod tunela Učka oko podneva protezala se čak 3,5 kilometara. Slična situacija bila je i tijekom popodneva.

Za kvarnerskim kampovima ne kaskaju ni oni u Istri, a među njima i obiteljski kamp Polidor, kategorije četiri zvjezdice, smješten u Funtani nedaleko od Poreča.


– Lipanj je zaista bio iznenađujući, a u usporedbi s prethodnom godinom, u dosadašnjem tijeku godine, zaključno s 15. srpnja, bilježimo 95 posto više noćenja i 66 posto više dolazaka. Iz toga možemo iščitati da u ovoj godini naši gosti puno duže borave u kampu. Ove godine iznenadili su nas Talijani koji su se vratili u velikom broju te po broju noćenja pretekli Nizozemce. Za sada su to samo vikendaši, ali prave dolaske s dužim boravcima očekujemo oko 15. kolovoza. Ukupno smo do sada ostvarili 33.566 noćenja, a s obzirom na nove investicije, wellness kupole i grijane bazene u mobilnim kućicama, očekujemo produžetak sezone te pune vikende u zimskim mjesecima, kazala je Giulia Ukušić koja kamp vodi zajedno s roditeljima i sestrom, naglašavajući kako zbog dosadašnjih rezultata i rezervacija očekuju veliku popunjenost kako u nadolazećem periodu tako i u produžetku sezone, pa sve do kasne posezone, budući da zimovanja u kampu zahvaljujući blagim zimama postaju sve traženija i popularnija.