Modna matematika

Jeste li već upoznati s 3-7-14 shopping formulom? Uz njenu je pomoć svaka kupnja uspješna!

Mija Dropuljić

FOTO/Ksenia Chernaya /Pexels

FOTO/Ksenia Chernaya /Pexels

Izvrsno shopping pravilo uz pomoć kojeg ćete u ormaru imati samo komade koje stvarno volite.

Da vas pitamo jeste li čuli za sve popularnije 3-7-14 shopping pravilo, većina će reći da nema pojma što bi to trebalo značiti. Kada vam otkrijemo o čemu je riječ bit ćete nam zahvalni,  jer ćete uz pomoć ovog pravila kupovati uspješnije, a niti jedan komad neće biti uzaludno kupljen. 


Iza ovog pravila stoji kostimografkinja Jenn Rogien, koja je postala poznata zbog serija “Girls”, “Russian doll” i “Orange is the new black” gdje je bila zaslužna za stylinge glumica i glumaca.


Kako je zapravo shopping njen posao, s vremenom je shvatila koja je tajna uspješnog shoppinga i tako je kreirala pravilo 3-7-14. 


Brojevi zapravo označavaju dane, odnosno vremenski period koji je prošao od kupnje određenog komada. Znači, 3 u formuli označava treći dan od shoppinga.


Ako ste kupljeni komad odjenuli unutar tri dana od same kupnje velika je vjerojatnost da taj komad neće završiti na nekoj donjoj polici.


S druge pak strane, ako komad niste odjenuli unutar tri dana, vjerojatno vam se zapravo toliko ni ne sviđa i skupljat će prašinu u vašem ormaru. 


shopping_formula

FOTO/Pexels


Došli smo do sedam dana od shoppinga. Ako unutar tjedan dana niste barem jednom odjenuli kupljeni komad, skoro pa sigurno ste potpuno pogriješili u kupnji i odabrali ste nešto što vam se zapravo uopće ne sviđa. 


Stigli smo do dva tjedna od shoppinga, a to je ujedno najčešće i period u kojem u brojnim trgovinama ili online shopovima možete vratiti kupljeni komad.


Poznata kostimografkinja ističe da ako unutar tri i unutar sedam dana niste odjenuli ono što ste kupili, trebate vratiti kupljenu stvar i uzeti svoje novce natrag. Ili zamijeniti s drugim komadom. 


Pravilo je posve jasno i jednostavno. Ako nam se nešto posebno sviđa, ne možemo dočekati da ga odjenemo. Ako nam pak neki komad i nije toliko napet, vjerojatno s njega nećemo skinuti ni etiketu.


Kada se to dogodi, budite pametni i nakon dva tjedna vratite kupljeno. Tako nećete trošiti nepotrebni novac niti puniti ormar stvarima koji će zapravo skupljati samo prašinu.