
FOTO: iStock
Jelo je tipično za sjevernu talijansku kuhinju.
povezane vijesti
Rižoto možda nije brzi obrok, ali je prava poslastica za nepce za koju se isplati malo duže provesti vrijeme u kuhinji.
Jelo je tipično za sjevernu talijansku kuhinju i može se modificirati različitim vrstama povrća, gljiva i plodova mora. Stoga vam donosimo idealan ljetni recept za kremasti rižoto od graška!
Sastojci:
- 500 g smrznutog graška
- 1 luk
- maslinovo ulje za prženje
- 250 g rižota (Arborio)
- 1 litra tople juhe od povrća
- 30 grama hladnog maslaca
- 150 g ribanog parmezana
- Sol i papar
- 2 žlice limunova soka
- Listovi bosiljka za ukras
- 25 g pinjola
Priprema:
Smrznuti grašak pustite da se odmrzne na sobnoj temperaturi, a zatim ispecite pinjole u tavi bez dodavanja ulja, stavite u zdjelu i pustite da se ohlade. Luk sitno nasjeckajte i pirjajte u velikom loncu na maslinovom ulju. Dodajte rižu za rižoto i pirjajte smjesu dok luk ne postane proziran. Zatim sve deglazirajte juhom od povrća i nastavite dodavati juhu čim riža upije tekućinu. Između stalno miješajte.
Nakon otprilike 20 do 25 minuta u rižoto dodajte odmrznuti grašak. Ako želite, 100 grama graška možete pasirati s malo juhe i smjesu umiješati u rižoto da dobije lijepu zelenu boju.
Na kraju umiješajte hladan maslac i dodajte parmezan u rižoto. Začinite solju, paprom i limunovim sokom. Rižoto od graška rasporedite na tanjure i poslužite ga s posutim bosiljkom i prženim pinjolima. Dobar tek!