Jednostavan recept

Iznimno lagani rižoto od graška savršen je za vruće ljetne dane

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Jelo je tipično za sjevernu talijansku kuhinju.

Rižoto možda nije brzi obrok, ali je prava poslastica za nepce za koju se isplati malo duže provesti vrijeme u kuhinji.


Jelo je tipično za sjevernu talijansku kuhinju i može se modificirati različitim vrstama povrća, gljiva i plodova mora. Stoga vam donosimo idealan ljetni recept za kremasti rižoto od graška!



Sastojci: 


  • 500 g smrznutog graška
  • 1 luk
  • maslinovo ulje za prženje
  • 250 g rižota (Arborio)
  • 1 litra tople juhe od povrća
  • 30 grama hladnog maslaca
  • 150 g ribanog parmezana
  • Sol i papar
  • 2 žlice limunova soka
  • Listovi bosiljka za ukras
  • 25 g pinjola


Priprema:


Smrznuti grašak pustite da se odmrzne na sobnoj temperaturi, a zatim ispecite pinjole u tavi bez dodavanja ulja, stavite u zdjelu i pustite da se ohlade. Luk sitno nasjeckajte i pirjajte u velikom loncu na maslinovom ulju. Dodajte rižu za rižoto i pirjajte smjesu dok luk ne postane proziran. Zatim sve deglazirajte juhom od povrća i nastavite dodavati juhu čim riža upije tekućinu. Između stalno miješajte. 


Nakon otprilike 20 do 25 minuta u rižoto dodajte odmrznuti grašak. Ako želite, 100 grama graška možete pasirati s malo juhe i smjesu umiješati u rižoto da dobije lijepu zelenu boju.


Na kraju umiješajte hladan maslac i dodajte parmezan u rižoto. Začinite solju, paprom i limunovim sokom. Rižoto od graška rasporedite na tanjure i poslužite ga s posutim bosiljkom i prženim pinjolima. Dobar tek!