Mladi ambasadori

Krčki srednjoškolci dali svoj obol proslavi Dana Europe

Mladen Trinajstić



KRK – Danom Europe slavi se mir i zajedništvo. Slavljem se označava godišnjica povijesne Schumanove deklaracije kojom je tadašnji francuski ministar vanjskih poslova 1950. godine iznio svoju ideju i viziju novog oblika političke suradnje u Europi. Usprkos krizama, ta je suradnja građanima Europske unije donijela mnogobrojne koristi i perspektivu za bolju budućnost.


Predstavili su nam to mladi ambasadori Europskog parlamenta iz krčke Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir« koji su Dan Europe proveli sa srednjoškolcima iz cijele Hrvatske, obilježavajući zajedno i taj dan, ali i Europsku godinu mladih na jedinstvenoj proslavi upriličenoj u zagrebačkome coworking hubu »Wespa Spaces«.


Spomenuto druženje organiziralo je Predstavništvo Europske komisije, u suradnji s partnerima – Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Agencijom za mobilnost i programe EU-a, veleposlanstvima Finske, Slovačke, Španjolske, Belgije, Austrije, Švedske, Irske, Njemačke, Grčke, Bugarske, Francuske, Slovenije, Litve, Češke, Mađarske, Danske, Italije, Poljske, Rumunjske, Nizozemske i Portugala te Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.




Među brojnim aktivnostima tijekom cjelodnevnoga programa u ovome jedinstvenom prostoru svaki je sudionik mogao pronaći nešto za sebe, baš kako nalaže i akronim u imenu WESPA (work-eat-socialize-play-anytime). Europskom godinom mladih, koja se obilježava u 2022. godini želi se ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Europska godina mladih pruža brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi, objasnili su nam otočni srednjoškolski ambasadori europarlamenta, stalno i aktivno uključeni u brojne projekte i programe kojima se potiče i promiče zajedništvo i suradnja među mladim građanima i građankama EU-a.