Foto: iStock
Osim što su niskokalorične, neki sastojci u jagodama pomažu bržem sagorijevanju masnoća.
povezane vijesti
Jagode su u punoj sezoni i sada ih valja iskoristiti. Koriste se kao i svako drugo voće, svježe ili u kolačima. Oko 150 grama jagoda ima 50 kalorija, i odličan su izvor vitamina C. Kada ih kupite, čuvajte ih u hladnjaku do dva dana, a peru se i čiste neposredno prije posluživanja.
Ako želite smršaviti, jagode su pravi izbor. Osim što su niskokalorične, neki njihovi sastojci pomažu bržem sagorijevanju masnoća. Dokazano je i da jagode imaju protuupalna svojstva koja ublažavaju bol. Preporuka je jesti ih tri puta tjedno kako bi smanjili rizik od upala. Osim toga, jagode usporavaju starenje.
Bogate su antioksidansima koji štite naš organizam od slobodnih radikala koji izazivaju ubrzano starenje kože.
Mini-cheesecake s jagodama
Sastojci za 4 tortice:
150 g digestive keksa
60 g maslaca
Za kremu:
125 g krem sira
125 g ricotte
35 g eritrita
100 g slatkog vrhnja
8 g želatine u listićima
1 štapić vanilije
Za coulis od jagoda:
180 g jagoda
30 g kokosovog šećera
4 g želatine u listićima
Za dekoraciju
jagode, menta
Priprema:
Kekse usitnite i pomiješajte s otopljenim maslacem. rasporedite u 4 mala kalupa ili u više čašica i pustite u hladnjaku dok pripremite kremu. Namočiti 8 g želatine u listićima. Polovicu slatkog vrhnja zagrijati te u njemu otopiti namočenu i ocijeđenu želatinu. Ohladiti.
U posudi mikserom izraditi obje vrste sira sa eritritom te dodati vrhnje i vrhnje sa želatinom. Kremu rasporediti na kekse i staviti u hladnjak dok ne pripremite gel. Za coulis jagode narezati i staviti u zdjelicu na vatru zajedno sa šećerom.
Namočiti želatinu. Jagode kuhati deset minuta. Izraditi štapnim mikserom i umiješati ocijeđenu želatinu. Rasporediti na kremu i ohladiti prije posluživanja.
Mousse od jagoda
Sastojci:
250 g jagoda
250 g slatkog vrhnja
65 g eritrita
Priprema:
Jagode oprati, ostaviti nekoliko komada za dekoraciju, a ostale staviti u blender s eritritom. Jagode usitniti dok ne dobijete glatku smjesu. Od vrhnja napraviti čvrsti šlag u kojeg umiješajte jagode. Mousse rasporediti u čaše i ukrastiti s narezanim jagodama. Prije posluživanja staviti u hladnjak na 20-ak minuta.
Smoothie s jagodama
Sastojci:
2 šalice jagoda
1 banana
1/4 šalice grčkog jogurta
1 šalica mlijeka
1 i pol žličica meda
nekoliko kockica leda
Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i miksati dok ne dobijete kremasti smoothie. Poslužiti u čaše i po želji dekorirati svježim jagodama i listićima mente.