Blic test staze

Obišli smo 15,8 kilometara WRC-ovog “brzanca” Platak. Ludilo će trebati znati staviti pod kontrolu

Edi Prodan

Ilustracija Edi Prodan / Luka Stanzl PIXSELL

Ilustracija Edi Prodan / Luka Stanzl PIXSELL

S obzirom da je prvi brzinac zakazan u subotu u 10,07 sati, svi koji ne žele biti tek "usputni promatrači" morat će biti na svojim mjestima najkasnije oko 7 sati



Điđi, bernardinac u najboljim godinama i sasvim sigurno stanovnik Platka koji izaziva nepodijeljene simpatije bio je – zadovoljan.


Iako su oko njega danima teški strojevi i apsolutno neuobičajeni “moving” za ovaj dio godine, asfaltnu traku koja kreće ispred doma HGSS-a te se izdiže u pravu lansirnu rampu, kreaciju Igora Puža, fantastičnog, često i fanatičnog zaljubljenik u sport – osim dominantnog automobilizma jako je dobar na skijama i s nogometnom loptom – Điđi gleda s – odobravanjem. Uostalom, baš kao što smo i mi, nakon obilaska čitave dionice WRC Croatia brzinca Platak, njegovih 15,85 kilometara na kojem će nastupiti 66 posada, od čega njih 11 u najsnažnijoj kategoriji, itekako bili zadovoljni.


Start je nakon Gornjeg Jelenja od kojeg prema Platku vodi uska, šumska cesta asfaltne podloge. Na pojedinim lokacijama uz nju još ima naslaga snijega, a ima dijelova koji traže ono zbog čega je rally najznačajnija i najteža automobilistička disciplina: fantastičnu kontrolu pokreta uz stalnu želju za povećanjem brzine. U suprotnom padovi uz cestu i čvrste bukve mogu biti kobne. Ili kako neki znaju isticati: “normalani” rally ne mogu voziti, ali pobjeđuju samo oni koji to “ludilo” uspijevaju staviti pod totalnu kontrolu,




Kod Malog doma ta uska šumska dionica završava da bi se nakon nje automobilisti spuštali na plato ispred velikog parkirališta, koje je će u subotu biti pretvoreno u fan zonu gdje najprije kreću na “Puževu skakaonicu”, pa u slalom oko bačava te okretanje do zatvaranja punog kruga i to skoro doslovno uronjeni u publiku!


Drugi dio brzinca ide novom prometnicom do križanja sa “starom cestom” koja od Grobničkog polja preko Kamenjaka vodi do Gornjeg Jelenja. I tu će publika doći na svoje jer prostori za gledanje su fantastični, sjajne prirodne tribine optimalno sigurnosno uzdignute i to s odličnom vizualnom kontrolom prometnice te jedinstvenim pogledom na Kvarner. Sasvim sigurno, zbog konfiguracije, širine i sigurnosti – zamijenjeni su primjerice svi odbojnici – ta će dionica omogućavati jako, jako visoke brzine.


Nailazi brzinac Platak ovih dana kod “grintavijeg” dijela populacije i na dosta kritika zbog “teške dostupnosti”, no naša je blic kontrola pokazala da će svi oni koji krenu na vrijeme itekako pronaći svoje idealno mjesto i silno uživati. S obzirom da je prvi brzinac zakazan u subotu u 10,07 sati, svi koji ne žele biti tek “usputni promatrači” morat će biti na svojim mjestima najkasnije oko 7 sati. Za sve s kupljenim fan zona ulaznicama, cijena im je 90 kuna, busevi sa ZP Grobnik kreću voziti od 5 sati, da bi u 8 bila zadnja “tura”. S obzirom da je do sada prodano nešto više od tri tisuće ulaznica, još ih je nešto manje od dvije tisuće u prodaji.


Moguće ih je kupiti i u subotnje jutro na samom Grobniku i time se riješiti duljih pješačenja do točke gledanja. Oni koji idu svojim automobilima… njima bi bilo uputno krenuti usred noći. Mjesta za parkiranje uz prometnicu na području Kamenjaka ili pravca Klana-Gumance-Platak je malo tako da je najbolje zabaviti se u središtu Čavli gdje će u petak na večer nastupiti Opća opasnost, te nakon koncerta krenuti u zauzimanje parking pozicija, “ubiti oko” u automobilu i tako dočekati zoru prvog WRC-a u Primorsko-goranskoj županiji. Pa pješice krenuti do svojeg mjesta.


I nikako ne zaboraviti na prognozu “izrazito promjenjivo” te činjenicu da je na Platku moguća i do deset stupnjeva niža temperatura od one na riječkom Korzu.


GUSTAFI U PAUZI


Moguće je gledati i samo jednu vožnju jer će nakon završetka prvog brzinca Platak, oko podneva, autobusi prometovati u oba smjera. Drugi je brzinac u 17,40 sati, tako da vraćanje s Platka kreće po prilici dva sata kasnije. Oni koji će provesti čitav dan na Platku ne moraju strahovati da će biti gladni ili žedni, kao ni za to da će im biti dosadno: koncert Gustafa između dva brzinca sasvim će ih sigurno zabaviti, raspjevati i rasplesati.