Turnić

Ispitali smo što se događa s obnovom nekadašnjeg samačkog hotela u Čandekovoj

Bruna Matičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Pandemija omela planove uređenja hotela u bivšem Ininom samačkom hotelu



U protekle dvije godine pandemija koronavirusa odgodila je brojne projekte u svim gospodarskim granama, pa tako i u turizmu, te zaustavila brojne investicije u nove kapacitete.


Među njima i obnovu nekadašnjeg samačkog hotela na Turniću, u Ulici Franje Čandeka, koji je tijekom 2020. godine trebao biti »prerušen« u mali boutique hotel te obogatiti smještajne kapacitete Rijeke u godini kada je naš grad nosio titulu Europske prijestolnice kulture.


Naime, bivši Inin samački hotel na Turniću punih deset godina stajao je prazan te je krajem 2018. godine pronašao novog vlasnika, investitora s Krka koji je u okviru svoje tvrtke Mariška objekt namjeravao preurediti u »small and friendly« hotel zanimljivog izgleda s 22 smještajne jedinice, ugostiteljskim objektom te velikom terasom i bazenom na krovu.





S obzirom na to da je objekt cijelo jedno desetljeće bio napušten i neodržavan, doveden je u neupotrebljivo i neuseljivo stanje.


Ipak, s nadom da će hotel biti pušten u promet tijekom 2020. godine, investitor je odmah po kupnji ambiciozno krenuo u projektne radove, ishođenje građevinske dozvole te uklanjanje dijelova koji nisu predviđeni za rekonstrukciju i čišćenje građevine i okoliša.


Nažalost, sve planove naprasno je prekinula pandemija, a objekt koji sada ima građevinsku dozvolu još uvijek stoji neobnovljen. Međutim, prema informacijama dobivenim iz tvrtke Mariška d.o.o. to bi se moglo promijeniti već sljedeće, 2023. godine.


Novo tržište


Iz tvrtke Mariška kazali su da je za njih Rijeka predstavljala novo tržište za koje su se odlučili zbog nedovoljne hotelske ponude u odnosu na potencijal destinacije, ali i vrlo pozitivnog trenda razvoja turizma u Rijeci tijekom prošloga desetljeća, odnosno sve do pojave koronavirusa.



– Namjera je bila ući na skromno riječko hotelsko tržište na kojem je poslovalo samo pet hotela s ukupno 600 kreveta te iskoristiti sretnu prigodu za novi smještajni objekt stvorenu dodjeljivanjem Gradu Rijeci statusa Europske prijestolnice kulture.


Iako se u našem slučaju radi o manjem objektu sa šezdesetak kreveta, hotelska ponuda Rijeke u tom slučaju bi se povećala za deset posto, istaknuo je vlasnik tvrtke Mariška d.o.o. Josip Polonijo.


Međutim, kaže da su svi planovi pali u vodu pojavom bolesti COVID-19 početkom 2020. godine, što su potvrdile i turističke brojke.


Naime, nakon rekordne sezone 2019. godine i ostvarenih 468.000 noćenja, u 2020. godini broj noćenja u Rijeci pao je na trećinu u odnosu na prethodnu godinu, odnosno, vratio se na razinu ostvarenu u 2013. godini, navodi Polonijo.



Realizaciju navedenih planova tako su odložili za 2021. u kojoj su aktivno nastavili rad na osiguravanju sredstava za hotel u Rijeci. Isto su nastavili raditi i ove godine, čiji je početak, nažalost obilježila specifična geopolitička situacija i rat u Ukrajini, koji će zasigurno utjecati i na turističke tokove.


Prekrajani planovi


– Politička i ekonomska neizvjesnost neprijatelj su investicijama, osobito za manja poduzeća koja ne smiju ulaziti u plasmane čije realizacija može biti usporena ili zaustavljena višom silom. U takvim okolnostima naši planovi za veće investicije odgođeni su za bolja vremena, a mi smo se okrenuli izgradnji i opremanju manjih objekata na Krku.



Orijentacija se pokazala ispravnom, u dvije godine izgradili smo i opremili nekoliko kamenih vila s bazenima na otoku Krku, a za sezonu 2022. planiramo završiti četiri vile, od kojih je jedna realizirana putem natječaja za Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i mjera ruralnog razvoja, kazao je Polonijo.


Također, navodi da su u međuvremenu u Slavoniji prokrčili oko 250 hektara zapuštenih oranica i posadili jedan od većih ekoloških voćnjaka u Republici Hrvatskoj s oko 50.000 stabala lješnjaka, 15.000 stabala šipka i 30.000 oraha, a od budućih projekata, uz hotel na Turniću, u planu je izgradnja petozvjezdanog kampa u Vrbniku, integralnog hotela u Vrbniku, mini resorta u Kraljevici te samoodrživog ekosela u Slavoniji.



Ovaj investitor s brojnim realiziranim turističkim projektima i kapacitetima na otoku Krku te pripremljenim turističkim projektima i dalje je iznimno zainteresiran za otvaranje smještajnih kapaciteta u Rijeci te kaže da se nada da će objekt u Čandekovoj biti spreman za sezonu 2023.


Naime, navodi da se trenutno aktivno pripremaju za natječaj Nacionalni plan oporavka i otpornosti na koji će kandidirati ukupno pet svojih projekata za koje imaju spremne građevinske dozvole. Među njima i objekt u Čandekovoj koji će biti kategoriziran kao integralni hotel, a pozitivan ishod na natječaju omogućio bi bespovratna sredstva za njegovu obnovu i preuređenje.