OSTATI ILI OTIĆI?

Sunk Costs Effect: Ovo je pravi razlog zbog kojeg ostajemo zajedno, iako nam je veza loša

Mija Dropuljić

ljubavna_veza

ljubavna_veza

Zašto parovi i dalje guraju lošu vezu mada su oboje u njoj nesretni?

Zasigurno u svojoj okolini imate onaj par koji je zajedno godinama, a vi se svaki put zapitate zbog čega su i dalje skupa. Često se izvana čini kako dotične parove malo toga zapravo povezuje. A možda ste se i sami našli ili ste još uvijek u sličnoj situaciji. Postavlja se jednostavno pitanje – zbog čega smo i dalje u lošoj vezi. Freundin prenosi jednu zanimljivu studiju koja je našla odgovor na ovo često pitanje.


Zanimljivi rezultati istraživanja


Istraživanje objavljeno u časopisu Current Psychology provedeno je nad 1.000 ispitanika koji su bili podijeljeni u četiri grupe. Prva grupa je trebala zamisliti da se nalazi u braku koji traje 10 godina i u kojem su nesretni, druga skupina da su u nesretnom braku godinu dana, a treća da su s partnerom ili partnericom kupili zajedničku nekretninu. Četvrta skupina je trebala zamisliti da se nalazi u dugogodišnjem nesretnom braku, no da su uložili mnogo truda da spase taj brak. Na koncu su svi ispitanici priupitani bi li ostali u dotičnom odnosu ili ne.


Rezultati istraživanja su izuzetno zanimljivi. 35% ispitanika kojima je rečeno da su u odnos uložili ili mnogo godina (10-godišnji brak) ili truda (kupnja nekretnina, rješavanje problema za spas odnosa) ostali bi u braku bez obzira na to što u njemu nisu sretni. S druge pak strane 25 % ispitanika koji su zamišljali da su u jednogodišnjem braku bi se razveli.


Sunk costs effect


Stručnjaci ovaj fenomen zovu takozvani “sunk costs effect”. On opisuje našu želju i potrebu da se vežemo uz osobu/stvar u koju smo uložili puno novaca, vremena ili truda. To znači da ćemo unatoč tomu što nismo sretni ostati u odnosu u koji smo nešto investirali, bilo da je u pitanju novac, živci, godine ili nešto posve drugačije. Nažalost, to ne znači da ćemo s obzirom na uloženo s vremenom biti sretniji. Naša sreća i zadovoljstvo u vezi nisu povezani s godinama, trudom, novcem i živcima.