Riječka delegacija bila na otvorenju EPK-a Novi Sad

Davor Mandić

Otvorenju su prisustvovali gradonačelnik Marko Filipović, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar te zamjenik župana PGŽ-a Petar Mamula



RIJEKA – Riječki gradonačelnik Marko Filipović, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula prisustvovali su otvorenju Europske prijestolnice kulture Novog Sada. Svečanost je održana u Srpskom narodnom pozorištu, a centralno događanje bilo je na jednom od glavnih gradskih bulevara, javljaju iz Grada Rijeke te prenose gradonačelnikovu izjavu.


– Novi Sad i Rijeka dugo njeguju prijateljske odnose i drago mi je da sam u mogućnosti biti ovdje u trenutku otvaranja novosadskog EPK-a, koji se, kao i riječki EPK-projekt, održava u specifičnim uvjetima pandemije koronavirusa, što nije lako – rekao je Filipović.


Otvorenje Europske prijestolnice kulture u Novom Sadu pod nazivom »Doček 7530« spojio je početak godine u kojoj Novi Sad nosi titulu s dočekom nove godine po Gregorijanskom kalendaru pa tako, kako kažu organizatori, spaja i dvije umjetnosti, dva pisma, dvije nove godine, dva dana i dva načina računanja vremena.




Kako kažu u Gradu Rijeci, suradnja Grada Rijeke i Grada Novog Sada, koja se odvijala prvenstveno na području kulture, formalno je potvrđena 2011. godine potpisivanjem Inicijative o uspostavi prijateljske suradnje između dvaju gradova, a suradnja Rijeke i Novog Sada dodatno se intenzivirala na projektima Europske prijestolnice kulture.