Najljepši Advent uz more

Sve spremno za Advent u Opatiji: Posjetitelje na 25 lokacija čeka preko dvije stotine raznih programa

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Prekrasna blagdanska atmosfera proširit će se Opatijom, osim na lokacijama koje su već do sada prepoznate, i na nekim novim, ali i na samome moru jer prvi put nudimo i adventske vožnje brodom – govori Suzi Petričić, direktorica TZG-a Opatije



OPATIJA –  i ove godine bit će Advent u Opatiji, a raznolikost i blještavilo sadržaja nezaboravne opatijske »zimske bajke« na press konferenciji organiziranoj u novom kutku manifestacije, prekrasno uređenom dijelu Parka Angiolina kraj spomenika Friedrichu Juliusu Schüleru, predstavili su direktorica opatijskog TZ-a Suzi Petričić, gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković, event menadžer tvrtke Odessa&Ondine Emil Luštica, izvršni koordinator marketinga Milenij hotela Ivan Sarajlić, voditeljica marketinga LRH-a Klara Basan, direktor hotela Savoy Kristijan Brko i vlasnik Obrta Paragvaj Marinko Paragvaj.


Prekrasna atmosfera


Svečano otvorenje programa će biti u petak 26. studenoga u poslijepodnevnim satima i navečer uz glazbene programe, paljenje lampica i druga iznenađenja, što sve zajedno, u skladu s nagradama struke, Opatiju opravdano svrstava među najljepše europske adventske destinacije te njezin Advent nosi oznaku Best Christmas Lights utjecajne turističke organizacije European Best Destinations.


– Ovogodišnji će program biti još čarobniji od lanjskog jer smo svi zajedno uložili velik trud kako bismo nadmašili očekivanja svih naših posjetitelja. Sve je spremno za paljenje dekorativne rasvjete, 24 kilometra lampica, četiri velike svjetlosne instalacije i više od 10.000 dekorativnih elemenata na 25 adventskih lokacija diljem grada. Prekrasna blagdanska atmosfera proširit će se Opatijom, osim na lokacijama koje su već do sada prepoznate, i na nekim novima, poput ove gdje se danas nalazimo, zatim na Slatini, na potezu uz lungomare od hotela Savoy do Ville Madonne, na terasama brojnih hotela, ali i na samome moru jer prvi put nudimo i adventske vožnje brodom. Nadam se da će svi naši posjetitelji uživati u šetnjama uređenim i osvijetljenim parkovima, ali i u okusima i mirisima kuhanog vina, cimeta i čokolade, u gastro elicijama, i to sve do 9. siječnja iduće godine. Do toga datuma, kada Advent završava, u Opatiji će se održati više od 200 programa i to će biti rezultat sinergije svih u Gradu Opatiji – najavila je Suzi Petričić, direktorica TZG-a Opatije. Pozvala je zainteresirane da posjete i jubilarni, 15. Festival čokolade koji će se ove godine zbog specifičnih uvjeta organizirati na otvorenom, na terasi hotela Kvarner.




– Pripremili smo se na vrijeme, još u rujnu, nadajući se da će se sve što smo zamislili uspjeti realizirati u skladu s epidemiološkim mjerama. Vjerujem da ćemo imati najljepši i najbolji Advent u Hrvatskoj uz more, a možda i šire, a pripremili smo i tri dočeka Nove na otvorenome, ispred tržnice, na Ljetnoj pozornici i ispred Šporera, kao i dječji doček na Maloj ljetnoj – najavio je gradonačelnik Fernando Kirigin.


»Domaći« za ostale


– Želio sam da se u programe uključe domaći izvođači, svi koji su u vrijeme epidemije puno pretrpjeli, da zajedno učinimo nešto »mi domaći«, za sve ostale, za našu publiku. Bit ću najzadovoljniji ukoliko se sve što smo zamislili uspije i ostvariti. Bit će ovo, ukoliko ne bude nepredvidivih okolnosti uslijed pandemije, jedna jako lijepa priča – ocijenio je Kirigin. Za sve je posjetitelje osigurano i besplatno parkiranje subotom, nedjeljom i blagdanom od 16. prosinca do 15. siječnja.


Ljetna pozornica će se pretvoriti u Zimsku pozornicu, o čemu je govorio Ernie Gigante Dešković.


– Festival Opatija je pripremio programe na Ljetnoj pozornici te u »Šporeru« i »Gervaisu«. Ljetna će ugostiti Ledenu čaroliju, uz klizalište i adventske kućice, uz živu glazbu vikendom, a ovaj će dio priče započeti 11. prosinca. U »Šporeru« će se nalaziti »dječja kuća« s mnogobrojnim sadržajima za djecu, a u Centru »Gervais« i nastup ukrajinskih baletnih prvaka uz »Orašara« – rekao je Gigante Dešković.


Ispred »Šporera« će nastupati 50-ak izvođača uz više od 140 sati glazbe i bogatu ugostiteljsku ponudu, što je najavio Emil Luštica.


– Nadam se da će sve proći kao što smo zamislili i da nećemo morati spominjati pandemiju, već samo pozitivu i »rock and roll« – najavio je Luštica.


Aktivni Amadria Park hoteli i LRH


Amadria Park hoteli i LRH su se također aktivno uključili u Advent. Prema riječima Ivana Sarajlića iz Amadria Park hotela, paljenje lampica na velikom drvcu na terasi Continentala bit će u subotu 27. studenoga od 18 sati nadalje, a programi će se nastavljati pa će primjerice u okvirima Festivala čokolade sve biti inspirirano poznatom pričom »Charlie i Tvornica čokolade« i Billy Wonka (Andrej Škedel) će imati poseban mađioničarski show za djecu, a bit će tu i doručak s Djedom Mrazom, ali i obilje kutaka za fotografije. Klara Basan iz LRH je najavila sadržaje na terasama hotela Imperial i Palace te tijekom cijelog prosinca posebnu wellness ponudu uz čoko-masaže.


Da Advent bude ne samo najljepši, već i najoriginalniji, potrudilo se Marinko Paragvaj iz Paragvaj Toursa koji je osmislio i ponudio izlet brodom iz Opatije do Voloskog i nazad uz kuhano vino, sok i fritule.


– Od 3. prosinca adventski brod »Jadera« plovit će petkom, subotom i nedjeljom, uz dječje adventske vožnje nedjeljom i panoramske vožnje, a na Silvestrovo posjetitelji će uživati uz pjenušac i fritule – najavio je Paragvaj.