Neobičan izbor

Motor Trend za automobilom godine proglasio električnu limuzinu Air, prvi model malo poznatog Lucid Motorsa

T.I.

Foto: Lucid Motors

Foto: Lucid Motors

Lucid Motors ne postoji od jučer, ali je ipak riječ o gotovo nepoznatoj, odnosno nerazvikanoj tvrtki. Osnovana je 2007. godine, a vodi je bivši glavni inženjer Tesle Peter Rawlinson



Utjecajni auto časopis Motor Trend izlazi od 1949. i, između ostalog, poznat je po tome da od početka daje titulu „automobila godine“. Inače, ovo je jedna od rijetkih publikacija koja je bez problema preživjela dominaciju interneta, mjesečnik u štampanom izdanju dostiže gotovo milijunske naklade što dovoljno govori o njegovoj popularnosti među ljubiteljima automobila.


Kad je u pitanju „automobil godine“, Motor Trend nikada nije izabrao prvi model neke tvrtke. Do jučer. Jučer su objavili da je „Car Of The Year“ za 2022. godinu postala limuzina Air, prvi automobil koji je proizveo američki startup za proizvodnju električnih automobila Lucid Motors.


Lucid Motors ne postoji od jučer, ali je ipak riječ o gotovo nepoznatoj, odnosno nerazvikanoj tvrtki. Osnovana je 2007. godine, a vodi je bivši glavni inženjer Tesle Peter Rawlinson.




Njihov prvi automobil Air je luksuzna, visokotehnološka limuzina koja te epitete opravdava i cijenom od 169 tisuća dolara. Kako američki poznavatelji auto trendova pišu, Air bi mogao biti konkurencija Teslinoj najluksuznijoj limuzini  Modelu S. S obzirom da je raspon cijene Modela S od 80 do 130 tisuća dolara, ovisno o opremi, analitičari ovu ocjenu daju u kondicionalu, Air bi mogao postati konkurencija Tesli u segmentu luksuznih limuzina ako bude spreman podići brzo proizvodnju i osim najskuplje verzije Aira, biti u stanju paralelno izbaciti jeftinije verzije, uključujući i onu osnovnu čija je najavljena cijena 77.400 dolara.

Foto galerija: Lucid Motors Air



Verzija Dream Edition od 169 000 dolara s 1100 konjskih snaga i dometom od 840 kilometara s jednim punjenjem,  oduševila je uredništvo Motor Trenda po svim u obzir uzetim kriterijima: inženjerskoj izvrsnosti, učinkovitosti, dizajnu, performansama, sigurnosti i odnosu cijene i kvalitete, odnosno vrijednosti.


Ovo je treći put da Motor Trend bira za automobil godine električno vozilo. Prvi put se to desilo sa spomenutim Teslinim Modelom S 2012., pa s Chevrletom Bolt EV 2016. godine.


Za ovu titulu u konkurenciji su ove godine bili još  2022 Honda Civic, 2021 Hyundai Elantra, 2021 Mercedes-Benz S-Class, 2022 Mercedes-Benz EQS, 2021 Porsche Taycan i 2022 Toyota GR 86.


Prvi modeli Lucid Aira isporučeni su kupcima prošli mjesec.