Sezona

Turisti cestom i zrakom stižu na Kvarner: “Narančasti ste? Ma… Čekali smo ovo cijelu godinu!”

Slavica Kleva

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Na krčkom aerodromu Krk prilična gužva - turisti dolaze, ali i odlaze, samo tijekom subote bilo je desetak dolaznih letova, direktor zračne luke Tomislav Palalić kaže da je stiglo sveukupno oko dvije tisuće gostiju



Oblačno vrijeme i nešto niže temperature bili su idealni uvjeti za putovanje, a mnogobrojni gosti, turisti koji su odabrali subotu za put do odredišta za godišnji odmor znaju da poslije kiše dolazi sunce.


To su nam potvrdili oni koje smo zatekli na samom ulazu na otok Krk, na odmorištu Vidikovac. Mnogi turisti odaberu upravo ovo odmorište za prvo protezanje nogu, djeca su još sanjiva i krmeljiva, ali radosna, jer počinje godišnji odmor na moru.


Foto galerija: Turisti na Kvarner stižu cestom i zrakom Foto: Mateo Levak


Nakon nekoliko razmijenjenih riječi, shvatili smo da ih vrijeme neće ometati u toliko željenom odmoru. Većina zapravo nije izašla iz kuća više od godinu dana, na odmor kažu nam, nisu ni pomišljali prošlu godinu, no, sada nakon cijepljenja i sve moguće papirologije potrebne za putovanje, odmor im je i više nego neophodan.


Ne bojimo se zaraze




Dvije obitelji iz Slovačke, mjesta Prievidza, Adriana i Marjan s djecom te Slavka i Vladimir s djecom jedva su dočekali odmor.


– Cijepljeni smo, ne bojimo se zaraze, prošlu smo godinu morali pauzirati, ali vašu obalu obožavamo. Do sada smo bili u Makarskoj, Crikvenici, Tučepima, Živogošću, evo sada smo odabrali Krk, točnije Vrbnik za odmor.



Tamo nas čekaju prijatelji pa ćemo zajedno uživati sedam dana, kaže nam Adriana. – Narančasti ste? Ma ako se svi pridržavamo nekih osnovnih mjera koje su svugdje propisane onda nema bojazni, dodaje nam.


Zatičemo Poljake Monicu, Woiteka i Wiktoriu, tročlanu obitelj iz malog grada Šlaska, također kažu da su cijepljeni, ali i da se ne boje.


– Prošle smo godine ostali kući, ove godine smo se odlučili za Malinsku, tjedan dana uživat ćemo u vašem divnom moru, odmarati u apartmanu. Moram priznati da je prošle godine bilo više neizvjesnosti, nepoznanica, straha, bolesnih, sada smo ipak nešto pametniji, cijepljenje je za sada jedina opcija s kojom se ljudi mogu koliko toliko kretati, ali i biti zaštićeni, kaže nam Monica.



COVID putovnice


Nešto manje optimističan je Ratimir iz Zagreba. Umirovljenik koji sa suprugom i unukom ide za Pineziće, tamo ima kuću. No, on je mišljenja da u ovoj trenutnoj situaciji nećemo biti otvoreni ni do 1. kolovoza.


– Dolazi nam cijela Europa koja je također zahvaćena novim sojem, naprosto ne znam kako bi mogli izbjeći gori scenarij, kratko će Ratimir.



Bračni par iz slovenskog Kamnika, Sabina i Aleš odabrali su subotu za posjet Krku i na našu sugestiju – Vrbnik. Složni su da se situacija mijenja iz dana u dan, da i njihova Vlada mijenja odluke doslovno preko noći, no, kažu da su cijepljeni, da posjeduju COVID putovnice, pa što bude – bit će…


– Odmarati se mora, dosta smo bili zatvoreni, čini mi se da je ljudima dosta restrikcija, svi smo već umorni od toga, kaže nam Sabina.



Dvije Željke, jedna iz Čazme, druga iz Bjelovara iskoristile su jučerašnji oblačan dan da iz Dramlja posjete Njivice i grad Krk. U ovih par dana obišle su Senj, Novi Vinodolski, Crikveničku rivijeru i potvrđuju da ima jako puno gostiju, da se čeka red na ulaz u konobe i restorane, ali i da se gosti pridržavaju epidemioloških mjera.


– Iskreno, svi su manje-više na neki način preboljeli ovaj virus, mi smo također cijepljene, ali nekog straha ne nosimo u sebi, kažu nam sugovornice, a na pitanje treba li se brinuti s obzirom da smo u narančastoj zoni, one nam odgovaraju da će zbog turizma politika vjerojatno presuditi u korist gostiju i učiniti sve da sezona potraje.



Dapače, uvjerene su da narančasta oznaka za priobalje neće utjecati na manjak gostiju.


Eugen i Josipa s djecom Leonom i Elom protegnuli su noge prvi put nakon što su sjeli u automobil u Slavonskom Brodu. Odlučili su se za sedmodnevni odmor u apartmanu u samom Krku, kažu da im je dosta izolacije te iako nisu cijepljeni pridržavaju se svih epidemioloških mjera.


– Neku veću prometnu gužvu nismo osjetili, malo ispred Lučkog i tu na Meji, rotor ispred Mosta bio je protočan, kaže nam Eugen.



Na aerodromu – gužva


Na krčkom aerodromu Krk prilična gužva. Turisti dolaze, ali i odlaze, samo tijekom jučerašnjeg dana bilo je desetak dolaznih letova, a od direktora zračne luke Tomislava Palalića doznajemo da je samo tijekom jučerašnjeg dana stiglo sveukupno oko dvije tisuće gostiju.


– Slijedimo upute Stožera, s te strane nemamo nikakvih dvojbi, svi putnici moraju imati COVID putovnice, a ukoliko netko ne posjeduje, odmah odlazi na pult za testiranje.


U posebnom boksu na ulazu u zračnu luku sjedi medicinsko osoblje, mladići Dominik i Marko koji testiraju putnike. Kažu da ponekad obave i tridesetak testiranja, no do sada nisu imali niti jedan slučaj da je gost bio pozitivan.



– Ono što bih želio istaknuti svakako je činjenica da nam je »biznis avijacija« u značajnom porastu u odnosu na 2019. godinu. Samo tijekom današnjeg poslijepodneva imamo najavu velikog broja upravo malih biznis letova, odnosno dolazaka, kazao nam je Palalić.


PGŽ na 80 posto u odnosu na rekordnu 2019.


Do četvrtka je boravilo oko 140 tisuća gostiju na području naše Županije, doznajemo od direktorice TZ Kvarner Irene Peršić Živadinov.


– U svakom slučaju taj broj bit će nadmašen, a ono što želim naglasiti jest da su naši turistički djelatnici obavili odličan posao, dobro se pripremili za prihvat gostiju, a važno je da tako i ostane.



Primjećujemo da nam je izoliran smještaj, odnosno noćenje 120 posto veće čak i od rekordne 2019. godine. To znači da nam gosti traže izoliranost, manje evente, događaje. Mi smo sada tijekom srpnja na 80 posto ostvarenih noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, »ajmo« to i zadržati, kaže nam direktorica Peršić Živadinov.


Na pitanje kako komentira priobalje koje je trenutno obojeno narančasto, kaže:


– Konkurentne zemlje čine sve da zadrže goste kod kuće, pa tim više moramo biti odgovorniji, jer, ruku na srce, svatko štiti svoju ekonomiju, iskoristit će najmanju našu grešku da bi zaštitili svoju ekonomiju, zaključuje.


I Cres brojkama blizu rekordne 2019.


Jučer je nemali broj motoriziranih turista krenulo na trajekt za otok Cres.


– U Cres je u prvoj polovini srpnja ostvareno 67 posto turističkog prometa u odnosu na 2019. rekordnu godinu, dok je u samom mjesecu srpnju do sada ostvareno 83 posto noćenja u odnosu na 2019. Trenutno na otoku boravi oko 10.000 gostiju.


U privatnom smještaju boravi najviše Čeha, zatim Talijana i Slovenaca koji čak bilježe rast od 16 posto u odnosu na 2019. godinu, Austrijanci su četvrti, a Nijemci na petom mjestu. Hrvatski gosti u ovom mjesecu bilježe rast od čak 38 posto u odnosu na rekordnu godinu, kaže Sanja Živanović iz TZ-a Cres.



Prema informacijama koje TU TZG Cresa dobiva od strane većih objekata turističkog gospodarstva što se rezervacija tiče, za sada straha nema.


– Postoji neznatan broj otkazivanja, dok sve veći broj rezervacija najavljuje top turističke sezone 2021. Poduzete su i sve epidemiološke mjere da se naši gosti u ovo nesigurno vrijeme osjećaju sigurno, zaključuje Živanović.


Obećavajuće krčke brojke


Krk je u prvih 15 dana srpnja ostvario 751.000 noćenja (540.000 noćenja se odnosi na komercijalni smještaj) a što je za 17 posto više u odnosu na 2020. godinu, 81 posto u odnosu na 2019. godine, doznajemo od Majde Šale iz TZ Krk.


Dodaje da su objekti u domaćinstvu najbolje popunjeni, 28 posto više od 2020. i 84 posto u odnosu na 2019. godinu, slijede kampovi s 27 posto više u odnosu na 2020. godinu i 84 posto u odnosu na 2019.



Hoteli su na 78 posto više u odnosu na 2020. i indeks 87 posto u odnosu na 2019. Prevladavaju Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Česi, Mađari, Poljaci kao i domaći gosti. Najviše gostiju je u gradu Krku, Baški i Omišlju. Najviše ih je u obiteljskom smještaju, te kampovima, pa tek onda u hotelima.


– Turistički djelatnici su zasad zadovoljni, no, dijele zabrinutost za daljnji tijek sezone, posebice od kada je cijela obala iz zelene prešla u narančastu zonu. Neizvjesnost je velika, gosti bukiraju kratkoročno, kaže Šale.