Međunarodni dan jazza

Elitne jazz snage podarile delničkim učenicima niz nezaboravnih trenutaka

Marinko Krmpotić

Uz maestra Stanića čaroliju jazza mladim su ljubiteljima glazbe prenijeli vrsni instrumentalisti Spartaco Črnjarić, Darko Mihelić – Boco i Andy CechCjelodnevni „Jazz u zelenom-plavom tonu – glazba koja spaja“, program kojim se obilježava Svjetski dan jazza, danas je na području Primorsko-goranske županije počeo najprije u Delnicama gdje su elitne jazz glazbene snage ujedinjene pod imenom Elvis Stanić French Touch and Accordion projekt podarile učenicima Glazbene škole Ive Tijardovića iz Delnica niz nezaboravnih trenutaka uživanja u jazzu.


Uz maestra Stanića čaroliju jazza mladim su ljubiteljima glazbe prenijeli vrsni instrumentalisti Spartaco Črnjarić, Darko Mihelić – Boco i Andy Cech.


Njihov pristup jazzu u slučaju ovog projekta, naglasio je u uvodnoj riječi Stanić, vezan je uz njegovo proučavanje veze koju mogu imati francuska harmonika i jazz, a kako to izgleda kad se pretoči u svijet plemenite glazbe potom je oduševljenim malim i velikim slušateljima u punoj dvorani delničke OGŠ pokazala spomenuta četvorka vrsnih glazbenika.

Delničko druženje organizirala je Hrvatska glazbene unija PGŽ i to pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije. Nazočne je najprije pozdravila Suzana Valković Brašnić, ravnateljica delničke Glazbene škole, a potom je Jadranka Čubriću ime HGU PGŽ nazočne upoznala s tradicijom obilježavanja Svjetskog dana jazza napomenuvši kako ove godine u svijetu taj dan obilježavaju glazbenici u čak 190 zemalja!


Inače, UNESCO je 30. travnja proglasio Međunarodnim danom jazza i to na inicijativu SAD-a na 36. Općoj skupštini u listopadu 2011. godine. Proglašenjem Međunarodnog dana jazza želi se okupiti međunarodnu zajednicu širom svijeta kako bi se doznalo više o umjetnosti jazza, njegovom porijeklu i utjecaju te naglasiti njegovu važnu ulogu kao obrazovnom sredstvu za postizanje zajedništva, dijaloga i bolje suradnje.


Obilježavanju Međunarodnog dana jazza-JAZZ DAY, od početaka se pridružuje i Republika Hrvatska raznovrsnim jazz programima i manifestacijama, a od 2014. godine Jazz Day obilježava se i u PGŽ i to raznovrsnim jazz programima koje priprema HGU PGŽ uz pomoć i podršku Ministarstva kulture i medija i HUZIP-a i PGŽ – rekla je Čubrić.