Izbori

Snježani Prijić Samaržija jednoglasno novi mandat rektorice Sveučilišta u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ono čemu težim je autentična, a ne marketinška reputacija i samo u tome vidim pravi smisao institucija, poručila je Snježana Prijić Samaržija



Članovi Senata Sveučilišta u Rijeci su jednoglasno aktualnu rektoricu prof.dr. Snježanu Prijić Samaržiju izabrali i za drugi mandat. Tajno glasanje 24 člana Senata nadziralo je povjerenstvo za provođenje postupka izbora rektora Sveučilišta u Rijeci za mandatno razdoblje 2021.–2025., na čelu s prof.dr. Vesnom Crnić Grotić.


Komentirajući kako povjerenje članova Senata i njene akademske zajednice je čini da se osjeća istinski privilegiranom rekorica je istaknula da ta velika čast kod nje stvara osjećaj velike odgovornosti i obveze da nastavi raditi kao i do sada, nada se, na zadovoljstvo studenata i svih zaposlenika.


– Na Sveučilištu studira i radi oko 20 tisuća ljudi, što čini najveću institucijsku snagu u našem gradu i regiji. Vidim još prostora u osvješćivanju činjenice da ovu našu ogromnu zajedničku energiju možemo transformirati u kvalitetniji život zajednice.




Ono čemu težim je autentična, a ne marketinška reputacija i samo u tome vidim pravi smisao institucija. U proteklom mandatu cilj mi je bio ne samo postizati rezultate koji su prepoznatljivi na europskoj razini, već prije svega graditi instituciju koja proširuje prostore akademske slobode, kreativnosti i pravednosti za naše studente, znanstvenike i sve zaposlenike.


I nadalje stojim na stavu da moramo povratiti povjerenje u institucije kako ljudima u institucijama, tako i u ljude institucija. Iskreno vjerujem u institucijski angažman sveučilišta u zajednici, nismo i ne smije biti hladna sila iznad društva, niti privilegirana elita, kazala je prof.dr. Prijić Samaržija.


Jedan od najvećih uspjeha prošlog mandata, kaže, nije pozicioniranje u europskom prostoru visokog obrazovanja i znanosti, već prije svega u uspostavi kvalitetne komunikacije i sustava donošenja kvalitetnih odluka kroz procese koji su participativni i transparentni, ali koji uključuju i intenzivno savjetovanje s najvećim dostupnim ekspertima, domaćim i međunarodnim.


Pokazalo se da takve odluke imaju, ne samo kvalitetu, već snagu konsenzusa koja se očituje u primjenjivosti i samoodrživosti.


– Meni nikada nije problem da konačne odluke nisu one koje smo mi predložili, kao što ne vidim problem u tome da priznamo da imamo problema. To shvaćam kao sastavni dio profesionalnog obavljanja posla i kao sastavni dio razvoja, samo kada su problemi na stolu, možete ih rješavati.


Mislim da je u kvalitetnoj komunikaciji i ovom načinu donošenja odluka tajna naših dobrih rezultata u prvom mandatu koji završava, istaknula je rektorica.


U idućem mandatu i dalje će mi biti prioritetom intenzivno istraživačko i institucijsko povezivanje s Europom, posebice kroz mreže sveučilišta YUFE i YERUN, ali jednako tako stvaranje inovacijskih ekosustava u lokalnoj i regionalnoj zajednici.


– Vidimo veliki potencijal u takvoj inovativnoj integraciji resursa kako onih znanstvenih, tako i s javnim sektorom i gospodarstvom. Otvorena znanost i privlačenja mladih istraživača i talenata vidimo kao jamstvo bržeg razvoja i cilj mi je razviti nove modele koji osiguravaju uvjete za vrhunska istraživanja i kruženja istraživača.


Želimo i dalje graditi Sveučilište kao privlačno mjesto studiranja, koje je dostupno svima i koje razumije individualne potrebe naših studenata i mladih istraživača. Zato mi je cilj uvesti koncept individualnih puteva učenja kroz personalizirane internacionalne kurikuluma kao inovaciju na svim razinama visokog obrazovanja.


Naš je prioritet da se svaki naš student na Sveučilištu osjeća sigurno, motivirano i zadovoljno jer stječe kompetncije za svoj životni eksperiment. Naravno, vidimo našu priliku pozicioniranja u nacionalnom i internacionalnom okruženju kroz već započetu odgovornu digitalnu transformaciju i razvoj virtualnog kampusa, kroz programe razvoja demokratskih kompetencija, ali i podizanja standarda u području zdravlja i blagostanja te plavih i zelenih inovativnih tehnologija, najavila je prof.dr. Prijić Samaržija.


Mandatno razdoblje od 2021. do 2025. godine, smatra, bit će obilježeno okolnostima bez presedana u novijoj povijesti zbog društvenog šoka izazvanog pandemijom koronavirusa.


– Sveučilište u Rijeci već osjeća, a vjerujem da ćemo tek osjetiti posljedice pandemije. Međutim, nećemo tražiti opravdanja u situaciji već ćemo nastojati izazove pretvarati u prilike.


Posve sam svjesna koliko je važno očuvati autonomiju i dignitet Sveučilišta koje nije niti politička niti korporacijska organizacija već primarno akademska institucija kojoj je primarni zadatak njegovati i štititi ideju znanja i znanosti. Društveni oporavak i koncipiranje novog svjetskog poretka ne smije se događati neovisno od sveučilišta.


Naprotiv, javno visoko obrazovanje mora postati internacionalni i nacionalni javni prioritet jer je ključno jamstvo dugoročne otpornosti društva, zaključila je rektorica.