Komad namještaja s posebnim funkcijama

Krevet je kralj spavaće sobe. Zato imamo nekoliko ideja koji odabrati i kako ga uklopiti

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Odabir pravog kreveta mora biti popraćen jednako svjesnim i pažljivim odabirom madraca

Krevet je »glavni junak« bilo koje spavaće sobe, ali ne smijemo zaboraviti da je i glavni i odgovoran za naš odmor i san. Stoga odabir pravog kreveta mora biti popraćen jednako svjesnim i pažljivim odabirom madraca jer imati lijep, poseban, karakteran i atraktivan krevet nije dovoljno, potrebno je da je prije i iznad svega udoban i zdrav!


Neobične funkcije kreveta


Na prvi pogled se možda misli da krevet ima jedinu funkciju da nas uspava, no u stvarnosti to nije tako, pogotovo danas kada krevet može imati niz drugih »modernih« i »maštovitih« funkcija.


Bitan je u trenucima opuštanja, neradnim jutarnjim satima u kojima se možete bezbrižno izležavati ili popodne nakratko odmoriti, a mnogi također vole čitati ili gledati televiziju u krevetu, ležeći ili poluležeći.


Djeca se vole igrati na krevetu, a posebno u modernim kućama u kojima je prostora sve manje, krevet također može igrati važnu ulogu kao spremnik za sve glomaznije elemente koje ne znamo gdje staviti, poput prekrivača, posteljine i jastuka koji mogu naći svoje mjesto u posebnim odjeljcima smještenim u podnožju kreveta.


Među najneobičnijim funkcijama i u koraku s vremenom, nesumnjivo jest njegova namjena kao komada namještaja na kojem će vam sjediti i gosti. Posebice u malim sredinama kao što su ateljei ili otvoreni prostori poput potkrovlja ili garsonijera, krevet bi se mogao iskoristiti kao alternativna ili dodatna sjedala.


Pogotovo ako se radi o niskim krevetima, modernog dizajna. Upravo oni se lako mogu koristiti na neformalan i vrlo jednostavan način, umjesto kauča, čineći da se gosti osjećaju jednako ugodno.


krevet

Foto: Pixabay


Sve vrste kreveta


Što se tiče elemenata koji čine krevet, oni su u osnovi sljedeći: baza, koja se sastoji od okvira i podnice, na kojoj je madrac smješten i uzglavlje, koje ne mora nužno biti prisutno, ali koje obično služi da krevet postane ugodniji. Uzglavlje prije svega služi da spriječi da jastuci ili bilo što drugo padne na tlo, kao i da pruži čvrstu potporu za postavljanje jastuka kada želite sjediti s ispruženim nogama ili napola ležati i gledati televiziju ili čitati.


Ovisno o veličini, standardni kreveti mogu se klasificirati kao bračni ili s dva kvadrata (napravljeni za smještaj madraca dimenzija 160×190 cm), jednostruki ili s kvadratom (dizajniran za madrace dimenzija 90×190 cm), francuskog stila ili s kvadratom i pol (za madrace promjenljive veličine širine između 120 i 140 cm i standardne duljine 190 cm).


Potom su tu i oversize kreveti, koji mogu biti puno širi od uobičajenog bračnog kreveta (poput onih koji se često nalaze u apartmanima velikih hotela!), ili »napravljeni po mjeri«, posebno izrađeni za vrlo visoke ljude, koji stoga trebaju madrac duži od normalnih 190 cm.


Često smo skloni kupiti krevet zajedno s ostatkom namještaja u spavaćoj sobi, usklađujući ga s ormarom, noćnim ormarićima i komodama, kako bismo stvorili jednolično okruženje i zato što obično trgovine namještaja uvijek daju povoljnije ponude u tom smislu.


No, to ne isključuje da se možete odlučiti za krevet u potpuno drugačijem stilu od ostalog namještaja u spavaćoj sobi ili za krevet koji slijedi ostale elemente, ali se razlikuje u boji ili materijalu. Takozvani klasični kreveti obično su izrađeni od drveta i opremljeni su uzglavljem i podlogom, ili su izrađeni od kovanog željeza ili se radi o krevetima s baldahinom.


krevet

Foto: Pixabay


Krevet može uštediti prostor


Postoji i kategorija kreveta s orijentalnim inspiracijama, niski, tipično četvrtasti i minimalnistički te obitelj kreveta u modernom i suvremenom stilu, u najekstravagantnijim i alternativnijim oblicima, od okruglog do nepravilnog kreveta koja se postavlja u sredinu sobe. Često drvene strukture, ali prekrivenih tkaninom, kožom ili sjajno lakiranih svijetlim bojama.


Tu je i niz posebnih kombinacija »uštede prostora«, poput kreveta na kat ili s mostom (praktični za odlaganje stvari), koji se koriste kada je potrebno opremiti ograničeni prostor i u sobama za više od jednog djeteta te kad se u jednom prostoru žele ostvariti različite funkcije.


Na tržištu se pojavljuju »transformabilna« ili »uvučena« rješenja, idealna za opremanje studio apartmana u kojima su dnevni i spavaći prostori jedno.


U tim slučajevima, ako želite potrošiti nešto manje, a pitanje opremanja kuće za koju već znamo da je privremeno rješenje, čak ni klasični kauč na razvlačenje smješten ispod ormara s mostom nije ideja za podcjenjivanje!


Mogućnosti i u stilu i u pogledu modela, oblika, materijala, dimenzija i boja, uistinu su beskonačne, samo morate imati jasnu ideju o tome što tražite i sigurno ćete pronaći puno kreveta koji udovoljavaju vašim željama i zahtjevima, pogodne za sve kućne budžete!


krevet

Foto: Pixabay


Krevet za svačiji ukus


Postoje različite vrste kreveta koje se odabiru prema osobnosti. Jedan od najnovijih trendova za spavaću sobu nalaže da krevet bude položen ravno. Ovo rješenje za opremanje, posebno korišteno u spavaćoj sobi u japanskom stilu, idealno je za one ljude kojima je potrebno uredno i racionalno okruženje kako bi se mogli opustiti.


Važno rješenje za one koji vole niske krevete mogao bi biti krevet izrađen s paletama. Palete, također nazvane drvene palete, s obzirom na njihov oblik, omogućuju vam stvaranje pravih platformi koje podupiru madrac. Ova vrsta kreveta savršena je za najkreativnije duhove, u potrazi za stalnim novim podražajima.


Tapecirani kreveti, od kože ili tkanine, savršeno su rješenje za one koji vole udobnost i žele elegantnu, ali funkcionalnu spavaću sobu. Minimalistički modeli su savršeni za čisto i uredno okruženje.


Oni koji vole luksuz i imaju ekstrovertiranu osobnost zasigurno će voljeti raskošne krevete u baroknom stilu. Zanimljiv model, revidiran na moderan način, crni je kožni krevet uokviren strukturom zlatne boje. Savjet? Pokušajte ne pretjerivati s namještajem.


krevet

Foto: iStock


Vodeni krevet


Krevet u stilu country chic idealno je rješenje za mirne i romantične ljude. Ova vrsta kreveta ima vrlo jednostavan, ali istovremeno elegantan dizajn. Možete odabrati modele od prirodnog drva ili od bijelog drva.


Oni koji vole privatnost i intimu neće pogriješiti odabirom kreveta s baldahinom. Modela je puno. Oni se kreću od klasičnih drvenih kreveta do modernijih metalnih, do najinovativnijih rješenja, poput kreveta s baldahinom s podstavljenim uzglavljem.


Okrugli bračni kreveti kreativno su i elegantno rješenje za ukrašavanje spavaće sobe. Prikladni su za velike prostore, a mogu se odabrati u koži ili tkanini.


Ako to možete, odlučite se za vodeni krevet koji je, iako spada u sferu luksuznosti, idealan za sve koji imaju bolove u leđima, kostima, mišićima i za sve one koji se jednostavno žele dobro odmoriti.


krevet

Foto: iStock