Kazališta se ne predaju

Dvanaesta manifestacija Noć kazališta 21. studenog u 40 gradova

Hina

Noć kazališta prvi put uključuje online programe koje su kazališta priredila za svoje posjetitelje. Ove se godine manifestaciji pridružio otok Krk, odnosno udruga Knezovi krčki Frankopani



Dvanaesta manifestacija Noć kazališta bit će održana 21. studenoga u više od 40 gradova i mjesta i, kako je najavljeno, unatoč pandemiji i u prilagođenim okolnostima diljem Hrvatske i ove godine oživjeti čaroliju kazališta. Na konferenciji za novinare u maloj dvorani Kulturnog centra Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu, organizatora manifestacije, koordinatorica projekta Sandra Banić Naumovski izrazila je zadovoljstvo što će se i ove godine, unatoč otegotnim okolnostima za društveni i kulturni život općenito, Noć kazališta uspjeti održati, iako u prilagođenom obliku i uz manji broj sudionika.


»Kazališta se ne predaju. I ove godine bit će spremna i, u uvjetima u kojima će se zaštititi zdravlje svih umjetnika i posjetitelja, održati 12. manifestaciju Noć kazališta u RH«, rekla je Banić Naumovski. S obzirom na specifičnosti uvjeta održavanja, osim održavanja predstava uživo bit će i uživo izvedenog popratnog programa koji ove godine neće biti organiziran za široke mase, ali bit će i koncerata, izložbi, otvorenih proba i druženja, koliko je to moguće, istaknula je.


Usto, Noć kazališta prvi put uključuje online programe koje su kazališta priredila za svoje posjetitelje, za koje će poveznice biti objavljene na mrežnoj stranici Noći kazališta, kao i samih sudionika.




»Kao i svake godine, Noć kazališta ponovo će trajati više dana, od 19. studenoga u Grubišnom Polju i Zadru, zaključno s 27. studenoga i održavanjem programa na otoku Korčuli«, rekla je Banić Naumovski. Višednevno održavanje manifestacije dogodit će se i u Novoj Gradiški i Šibeniku, a unatoč svim okolnostima ove se godine manifestaciji pridružio otok Krk, gdje se programu priključila udruga Knezovi krčki Frankopani.


Ipak, najveći broj kazališta i ustanova programe će održati na samu Noć kazališta, 21. studenoga. U Noći kazališta sudjeluju nacionalne kazališne kuće, pa će tako bogat program prirediti hrvatska narodna kazališta u Splitu, Rijeci, Varaždinu, Osijeku, Šibeniku i Zadru te Istarsko narodno kazalište.


Na poziv za sudjelovanje odazvala su se brojna veća kazališta, kako u većim kulturnim središtima, tako i u manjim mjestima koja su tradicionalni sudionici manifestacije, pa će svoju porciju kazališta i ove godine u Noći kazališta dobiti publika u gradovima i mjestima od Buja, Umaga, Bjelovara, Đurđevca i Požege, Gospića, Jastrebarskog i Koprivnice, do Kaštel Lukšića, Križevaca, Omiša, Opatije, Rovinja, Siska, Slavonskog Broda, Vodica, Zaprešića, Zagreba i drugdje. Kompletan program 12. Noći kazališta dostupan je na mrežnim stranicama www.noc-kazalista.com.