Općina Viškovo

Po milijun kuna za viškovske učenike i studente te starije od 65 godine

Portal Novi list

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Nikada nismo i nećemo štedjeti na mladim ljudima koji uče, trude se, ulažu u sebe i svoje znanje, poručuje načelnica Viškova Sanja Udović



Općina Viškovo objavila je natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za nastavnu odnosno akademsku godinu 2020./2021. Natječaj je s pripadajućim obrascima dostupan na mrežnim stranicama Općine Viškovo na www.opcina-viskovo.hr. Prijave na natječaj primaju se do 31. listopada ove godine.


“Naša mladost i budućnost”


„Iako u samom natječaju stoji da je broj stipendija ograničen, Općina Viškovo je svake godine do sada u proračunu osigurala potreban iznos za sve redovne studente i učenike srednjih škola koji ispune kriterij izvrsnosti odnosno prosjek od 4,50 čime smo jedna od rijetkih hrvatskih općina koja ne ograničava broj stipendija nego na nju imaju pravo svi izvrsni učenici i studenti.


Nikada nismo i nećemo štedjeti na mladim ljudima koji uče, trude se, ulažu u sebe i svoje znanje.




Oni su naša mladost i naša budućnost te sam uvjerena da će nam se ulaganje u njihovo obrazovanje višestruko isplatiti. Broj izvrsnih učenika i studenata svake je godine sve veći pa smo tako ove godine u proračunu za tu namjenu osigurali više od 450 tisuća kuna“, ističe načelnica Općine Viškovo Sanja Udović“.


Sufinanciranje radnih bilježnica


Što se tiče sufinanciranja nabave radnih bilježnica, Općina Viškovo je u proračunu drugu godinu u nizu osigurala pola milijuna kuna. Općina će sufinancirati nabavu radnih bilježnica za učenike osnovnih škola u visini vrijednosti stvarnih izdataka nabave radnih bilježnica i to uplatom iznosa na transakcijski račun roditelja odnosno skrbnika.


Jedan od najvažnijih uvjeta za odobravanje zahtjeva za sufinanciranje jest da roditelji obavezno sačuvaju račun prilikom kupnje. Zahtjev za sufinanciranje objavljen je na općinskim mrežnim stranicama, a zaprimaju se od 1. listopada do 31. prosinca 2020. godine.


Novčana pomoć starijim osobama


1.listopada počinje i zaprimanje zahtjeva za pravo na jednokratnu godišnju novčanu pomoć starijim osobama. Zahtjevi će se za ovu godinu zaprimati do kraja listopada što je dovoljno vremena za sve korisnike.


Pravo na pomoć moći će ostvariti korisnici bez prihoda ili čiji je ukupni mjesečni prihod manji od 3.000,00 kuna mjesečno. Korisnik za kojeg se utvrdi prosječna visina ukupnog mjesečnog prihoda iz prethodne godine u iznosu do 1.500,00 kuna ostvaruje pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 1.000,00 kuna. 600 kuna dobit će oni s prihodima između 1.500,01 kuna i 2.500,00 kuna, a 400 kuna oni s prihodima između 2.500,01 kuna i 3.000,00 kuna.


„Svjesni smo činjenice da brojni umirovljenici imaju niske mirovine, da su na granici siromaštva, da im je adekvatna zdravstvena zaštita nerijetko financijski nedostupna, da im nedostaje kvalitetna institucionalna i izvaninstitucionalna skrb te im na ovaj način želimo olakšati svakodnevicu.


Isplate za više od 1.600 osoba


Dugo smo razmišljali kako pomoći starijim osobama i analizirali brojne načine kako to ostvariti. Na kraju smo odlučili da je najprimjerenije isplatiti im novčanu pomoć jer oni najbolje znaju svoje prioritete te će sami odlučiti za što će koristiti ova sredstva.


Za ovu godinu u proračunu smo za ovu namjenu osigurali milijun kuna. Prema našoj procjeni, ovom će Odlukom biti obuhvaćeno nešto više od 1600 osoba starijih od 65 godina koje će ostvariti pravo na jednokratnu godišnju pomoć u iznosu od 400 do 1000 kuna.


Osim djece i mladih, visoko na listi prioriteta ove općinske uprave bili su i ostat će naši umirovljenici kojima kao društvo u cjelini puno toga dugujemo“, kaže načelnica Udović.


Kako predati zahtjev?


Zahtjev za pravo na jednokratnu godišnju novčanu pomoć također je objavljen na općinskim web stranicama. Iz Općine Viškovo mole podnositelje da prije podnošenja Zahtjeva provjere da li ispunjavaju sve navedene kriterije.


Ako se ne služe računalom, neka im pomogne netko od mlađih ukućana ili rodbine, prijatelja i poznanika. Za eventualna pitanja mogu se obratiti i na tel. 051/503-786 ili 051/503-777. Zbog činjenice da starije osobe spadaju u rizičnu skupinu te u želji da se ne ugrozi njihovo zdravlje i zadrži povoljna epidemiološka slika Viškova, iz Općine mole korisnike da u što većoj mjeri koriste uslugu podnošenja zahtjeva putem e-maila.


Ako je zaista nužno doći osobno u pisarnicu to je moguće ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 8:30 do 10:30, te utorkom od 15 do 17 sati. U tom slučaju, potrebno je poštivati epidemiološke mjere poput dezinficiranja ruku i obuće po ulasku u pisarnicu te korištenje zaštitne maske.