TEHNOLOGIJA GRAĐANIMA

City Upgrade: Rijeka je zasad prva u Hrvatskoj i najspremnija za digitalnu transformaciju

Bruna Matičić

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Zahvaljujući razvoju novih tehnologija, softvera i aplikacija, Grad Rijeka prvi bi u Hrvatskoj mogao ostvariti novi, digitalni način interakcije s korisnicima usluga



RIJEKA – U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održana je treća konferencija posvećena digitalnim tehnologijama pod nazivom »cITy upgrade«.


Konferenciju »cITy upgrade« Udruga gradova tradicionalno organizira jednom godišnje, a nakon Karlovca i Krka, treću po redu konferenciju ove je godine ugostila Rijeka.


Na konferenciji se govorilo o digitalizaciji društva, usklađenom razvoju države i gradova, mogućnostima financiranja digitalnih usluga iz sredstava Europske unije, stvaranju i opismenjavanju digitalnog građanstva, korištenju beskontaktnih modela pružanja javne usluge i sadržaja u okolnostima »novog normalnog« te učinkovitoj organizaciji javnih usluga koje u vrijeme pandemije koronavirusa ne bi funkcionirale bez digitalnih tehnologija.




Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo uspjehom organizacije konferencije i naglasio važnost digitalizacije društva u današnjem vremenu.


Na redu usluge


– Važno je u ovom trenutku govoriti o digitalizaciji društva. Prije svega zbog daljnjeg razvoja, ali situacija s pandemijom koronavirusa najbolje nas je uvjerila koliko je važno digitalno poslovanje i mogućnost korištenja modernih tehnologija kojima možemo međusobno komunicirati na daljinu, istaknuo je Obersnel.


SNIMIO: VEDRAN KARUZA


​Uz Vojka Obersnela, u panel diskusiji pod nazivom »Što smo postigli u zadnjih godinu dana i kako dalje?« sudjelovali su Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za digitalno društvo te Velimir Žunac, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.


– Digitalizacija je segment koji je pred svima nama i odvija se puno većim intenzitetom nego do sada. Do sada smo se bavili većinom infrastrukturom, a trenutna nam je želja da je pretočimo u usluge prema građanima i svim poduzetnicima kako bismo im olakšali svakodnevicu i poslovanje, rekao je Gršić.


Naglasio je kako je korona kriza pokazala da možemo učinkovito koristiti digitalne tehnologije, a kao primjer istaknuo je veliki skok korisnika sustava e-građani, uglavnom zbog nužnosti izdavanja e-propusnica, ali i platne liste koje od nedavno dostavljaju elektroničkim putem.


Kao najslabije točke digitalizacije Gršić je istaknuo područje povezivosti i širokopojasnog pristupa te sustav interoperativnosti, međusobne povezanosti svih registara i baze podataka i upravo će to biti fokus daljnjeg djelovanja u digitalizaciji.


​Grad mentor


​Prilikom panel diskusije, gradonačelnik Obersnel izdvojio je tri stvari koje je Rijeka postigla i kojima se izuzetno ponosi. Naime, posljednje veliko istraživanje Savjetničke kuće Apsolon o digitalnoj spremnosti gradova pokazalo je da je Rijeka prvi grad u Hrvatskoj po spremnosti za digitalnu transformaciju, odnosno za promjenu svih oblika poslovanja i procesa u kojima su zaposlenici organizacije u interakciji s njezinim korisnicima zahvaljujući razvoju novih tehnologija, softvera i aplikacija.


I Autotrolej integrirati u sustav

U sklopu konferencije predstavljen je projekt SumBOOST, koji Grad Rijeka provodi u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i tvrtkom »Ericsson Nikola Tesla«. Radi se o projektu vrijednom 1,3 milijuna kuna, od kojih je čak 84 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije, a po čijem će završetku Rijeka dobiti novu stratešku podlogu za realizaciju mjera iz područja urbane mobilnosti te će se značajno unaprijediti prometni sustav grada i usmjeriti ga na korištenje održivih oblika mobilnosti.
– Riječ je o izazovu s kojim se u Rijeci susrećemo vezano uz organizaciju prijevoza i održive urbane mobilnosti. Stoga šaljem poziv građanima da aktivno sudjeluju i popune online anketu o svojim dnevnim navikama korištenja osobnih vozila ili javnog gradskog prijevoza koji ćemo u konačnici interpolirati s podacima praćenja kretanja putem mobitela, naravno, poštujući sve aspekte informacijske sigurnosti i zaštite osobnih podataka, te kamerama i snimanjem prometa koji će se odvijati u iduća tri mjeseca, kazao je Željko Jurić, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost u Rijeci koji se ovim putem ispričao Riječanima na propustu vezano uz digitalizaciju unutar javnog gradskog prijevoza.
– Mislim da su građani Rijeke svjesni da mi u gradskoj upravi prakticiramo dvosmjernu komunikaciju te se sve relevantne usluge Grada Rijeke mogu dobiti elektroničkim putem. Pomoći ćemo Autotroleju da u dogledno vrijeme ostvari integraciju s državnim maticama i da se potvrda za ostvarenje prava javnog gradskog prijevoza, koju je moguće dobiti elektroničkim putem, priznaju u Autotroleju.

Osim toga, istaknuo je kako je Rijeka, uz deset europskih gradova, izabrana kao grad mentor u provođenju projekta Europske komisije, Intelligence City challenge, gdje će svoja iskustva i znanje prenositi na ostale, kao i podatak da je krajem prošle godine potpisan sporazum o projektu osnivanja Centra kompetencije za pametne gradove.


Riječ je o projektu koji uključuje dvadesetak različitih tvrtki iz cijele Hrvatske, a bavi se digitalizacijom u raznim segmentima života u gradu i vrijedan je oko 140 milijuna kuna, od čega je 90 milijuna kuna bespovratnih sredstava.