Krv nije voda

Kći Che Guevare kritizirala kapitalizam

Svjetlana Hribar

Globalna kriza samo je kruna eksploatatorskog kapitalizma kojim bogate zemlje za šaku dolara uzimaju vrijedne resurse nerazvijenih prostora i njihove stanovnike čine siromašnima, rekla je Aleida Guevara



RIJEKA Na Filozofskom fakultetu u riječkom Kampusu na Trsatu predavanje je održala kubanska liječnica i aktivistica Aleida Guevara, koja ovog tjedna boravi u Hrvatskoj, kao gošća zagrebačkog Festivala subverzivnog filma.


– Najljepše se stvari najčešće događaju slučajno, rekao je dr Nikola Petković s Odsjeka za kulturalne studije i predsjednik Društva hrvatskih književnika, koji je i organizirao dolazak Aleide Guevara u Rijeku.


– Povod mi je bio mogućnost da joj pokažemo grad i mjesta koja je posjetio njen otac, legendarni Che Guevara, davne 1959. godine, kada je obišao brodogradilište 3. maj, susreo se s gradskim ocima, a njegovu šetnju Sušakom ovjekovječio je fotoreporter Novog lista Petar Grabovac.


Glad i bolesti


Aleida  Guevara  rado je prošetala Rijekom “stopama svoga oca”, da bi se drugog dana boravka – u društvu prevoditeljice Vesne  Podgorac – susrela s dekanom  Filozofskog fakulteta Predragom Šustarom, a potom i studentima, koji su do posljednjeg mjesta ispunili veliku aulu Filozofskog fakulteta.Tema predavanja Aleide Guevara bila je globalna kriza i kritika kapitalizma, koji stvara sve veće razlike između bogatih i siromašnih, kako u istom društvu, tako i među zemljama “prvog i trećeg svijeta“. Kao liječnica u Havani, Aleida Guevara dobro je upoznata s problemima siromašnih, ne samo u svojoj zemlji već i na planeti. Govoreći u ciframa, ona je rekla da je globalna kriza samo kruna eksploatatorskog kapitalizma kojim bogate zemlje za šaku dolara uzimaju vrijedne resurse nerazvijenih prostora i njihove stanovnike čine siromašnima.

-I prije globalne krize u svijetu je bilo 1.400 milijuna siromašnih, 840 milijuna gladnih i 190 milijuna nezaposlenih, što govori o činjenici da ciljevi milenija nisu ispunjeni. Do 2015. godine od gladi i bolesti umrijet će 4.4 milijuna djece do 5 godina starosti, što je četiri puta više od ukupnog broja djece istog uzrasta koja žive u New Yorku, Londonu i Tokyu, rekla je Aleida Guevara, napominjući da su se rezultati ove najnovije krize mogli spriječiti prije 80 godina, da nismo bili agresivni prema okolišu i da se sustavno radilo na podizanju svijesti.


Ne možemo čekati


– Zato je važno stalno upozoravati ljude na sudbinu ovog planeta s čime se stalno poigravamo, a posebno je važno osvijestiti mlade naraštaje, jer oni imaju snagu da stvari pokrenu i nešto promijene. Moj otac, Che Guevara, stalno je govorio o snazi mladosti, smatrajući da je “mladost koja ne stvara – anomalija“. Ova nas jednostavna Cheova rečenica mora natjerati na razmišljanje. Što danas radite vi, mladi ljudi, kako biste prevladali probleme u svojim sredinama? Upravo u vama su najsvježiji neuroni – iskoristite ih, poručila je Aleida Guevara, tvrdeći da je “stimulans primjera“ ono što pokreće svijet.– Ako sami ništa ne činimo, ne možemo očekivati ni da drugi to rade za nas, rekla je, zalažući se za solidarnost među ljudima, razum i etiku, što propagira diljem svijeta kojim putuje i održava predavanja.

Aleida Guevara potom se zadržala u jednosatnom razgovoru sa studentima i dalje ustrajući na svojoj temeljnoj tezi da probleme u jednoj zemlji mogu riješiti samo njeni stanovnici, a da promjene u društvu počivaju na snazi mlade generacije.