Europski dan jezika

Engleski i dalje dominira, ali hrvatski učenici sve više uče njemački

Irena Frlan Gašparović

U povodu Europskog dana jezika koji se obilježava 26. rujna, europski statistički ured Eurostat objavio je podatke o učenju stranih jezika u višim razredima osnovnih škola



ZAGREB » Njemački jezik uči više hrvatskih školaraca nego prije desetak godina, no engleski jezik je i u Hrvatskoj, kao i u velikoj većini ostalih zemalja članica Europske unije, i dalje dominatan strani jezik koji se poučava u školama.


U povodu Europskog dana jezika koji se obilježava 26. rujna, europski statistički ured Eurostat objavio je podatke o učenju stranih jezika u višim razredima osnovnih škola, utvrdivši da je u odnosu na 2005. godinu u EU španjolski jezik postao »popularniji« – nekad ga je učilo 7,4 posto učenika, a prije dvije godine 12,2 posto.


   U Hrvatskoj 97,1 posto učenika kao strani jezik uči engleski, dok je na drugom mjestu njemački kojeg bira 42,3 posto školaraca, što je desetak postotnih poena više nego 2005. godine. Španjolski jezik uči zanemariv broj učenika u hrvatskim školama, a i francuski tek 1,5 posto.




   U EU kao cjelini dominira engleski sa 96,7 posto, slijedi francuski sa 34,1 posto, pa njemački kojeg uči petina europskih učenika, dok je španjolski na četvrtom mjestu.