Nezakonito lišen sobode

Sud priznao orangutanu pravo na slobodu

P. N.

U pravnom postupku koji bi mogao poslužiti kao primjer za buduće slučajeve, Udruga dužnosnika i pravnika za prava životinja (AFADA) tvrdi da majmun ima dovoljne sposobnosti učenja i da se prema njemu ne smije postupati kao prema predmetu



Orangutan iz jednog argentinskog zoološkog vrta uskoro bi mogao biti pušten na slobodu, nakon što je sud odlučio da je riječ o “ne-ljudskoj osobi” koja je nezakonito lišena slobode, izvijestili su u nedjelju argentinski mediji.


Borci za prava životinja pokrenuli su peticiju kojom se, u pravnom postupku predviđenom za ljude, zahtijeva preispitivanje oduzimanja slobode Sandri, 29-godišnjem sumatranskom orangutanu u zoološkom vrtu u Buenos Airesu.


U pravnom postupku koji bi mogao poslužiti kao primjer za buduće slučajeve, Udruga dužnosnika i pravnika za prava životinja (AFADA) tvrdi da majmun ima dovoljne sposobnosti učenja i da se prema njemu ne smije postupati kao prema predmetu.




Sud je odlučio da Sandra, koja je na svijet došla u sužanjstvu u Njemačkoj prije nego što je prije 20 godina prebačena u Argentinu, ima pravo na temeljna prava kao “ne-ljudska osoba”.


“Ovo je sad putokaz ne samo kad je riječ o velikim majmunima, nego i drugim bićimaa s osjećajima koja su nepravedno i proizvoljno lišena slobode u zoološkim vrtovima, cirkusima, vodenim parkovima i znanstvenim laboratorijima”, rekao je odvjetnik AFADA-e Paul Buompadre a prenosi list La Nacion.


Orangutan na malajskim i indonezijskim jezicima znači “šumski čovjek”.


Slučaj Sandre nije prvi u kojemu aktivisti za prava životinja pokušavaju ishoditi puštanje životinja na slobodu. Jedan sud u Sjedinjenim Američkim Državama ovog je mjeseca odbacio sličan zahtjev za puštanje na slobodu čimpanze Tommyja, s obrazloženjem da Tommy nije osoba i da ne može imati prava i slobode poput ljudskog bića.Skupina boraca za prava životinja People for the Ethical Threatment of Animals (PETA) pokušala je 2011. pravnim putem ishoditi oslobađanje kitova u vodenom parku Sea World, tvrdeći da se ondje prema njima postupa kao prema robovima. Sud u San Diegu odbacio je taj zahtjev.


Zoološki vrt u Buenos Airesu ima rok od 10 radnih dana za pondošenje žalbe na odluku o puštanju orangutana.


Glavni biolog zoološkog vrta Adrian Sestelo rekao je za La Nacion da su orangutani po prirodi mirne životinje koje vole osamu i koje se druže samo kako bi se parile i skrbile za mladunčad.


“Ako ne poznajete biologiju vrsta i neopravdano tvrdite da pate zbog lošeg postupka, da su pod stresom i depresivne, činite jednu od najčešćih ljudskih pogrešaka, a to je da humanizirati životinjsko ponašanje”, izjavio je biolog.