Odabir koji zbunjuje mnoge

Koje konzervirane rajčice odabrati? Vodič za svaku vrstu i njihovu najbolju upotrebu u kuhinji

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Sastojak koji zlata vrijedi

Ako ste ikada stajali ispred police s konzerviranim rajčicama u trgovini, znate koliko izbora postoji: cijele, sjeckane, pasirane, zgnječene, koncentrat… Koje odabrati? Donosimo vodič kroz najčešće vrste konzerviranih rajčica i savjete kada i kako ih koristiti.


Cijele oguljene rajčice


Cijele oguljene rajčice obično se blanširaju parom ili tretiraju lužinom da bi im se skinula kožica, a zatim se pakiraju u sok od rajčice ili kašu. Ako su pakirane u soku, manje su obrađene i zadržavaju prirodniji, svježiji okus.


Prednost cijelih oguljenih rajčica je njihova svestranost. Možete ih zgnječiti rukama, nasjeckati, izmiksati u blenderu ili koristiti cijele, ovisno o jelu. Upravo zato su omiljen izbor kuhara. Odlično funkcioniraju u umacima poput bolonjeza, raznim varivima ili čak indijskim jelima poput currya.


FOTO: Unsplash


Sjeckane rajčice


Sjeckane rajčice su zapravo cijele rajčice koje su strojno narezane na kockice, a zatim pakirane u sok ili gustu kašu. Idealne su za jela gdje želite komadastu teksturu, poput chillija, gulaša, variva ili pečenih jela s povrćem. Međutim, ako želite glatki umak, bolje je posegnuti za cijelim rajčicama i sami ih zgnječiti.


Pasirana rajčica (passata)


Pasirana rajčica, poznata i kao passata di pomodoro, pravi je dragulj među konzerviranim proizvodima. Dobiva se od svježih, zrelih rajčica, kratko kuhanih i propasiranih kroz sito kako bi se uklonile kožice i sjemenke. Za razliku od klasične rajčice u kaši, passata je minimalno obrađena i zadržava svjež, lagano kiselkast i prirodan okus rajčice. Upravo zato je idealna kao baza za juhe, umake, variva i umak za pizzu. Birajte varijante bez dodataka poput bosiljka kako biste imali potpunu kontrolu nad okusom jela.


FOTO: Unsplash


Koncentrat rajčice


Koncentrat rajčice je najkoncentriraniji oblik rajčice. Svježe rajčice se kuhaju dok ne izgube gotovo svu vodu, a preostali gusti sok postaje prava esencija bogatog okusa. Samo žličica-dvije dovoljno je da pojača okus variva, gulaša, juha i umaka. Osim što daje bogat okus, zgušnjava jela i dodaje im boju. Najbolje ga je kratko prepržiti na masnoći prije dodavanja tekućine, tako razvija karamelizirane note i dublji okus.


Koju rajčicu koristiti?


Iako postoji mnogo vrsta konzerviranih rajčica, većina recepata najbolje funkcionira s cijelim oguljenim rajčicama i koncentratom rajčice. Cijele rajčice pružaju najviše kontrole nad teksturom, dok koncentrat daje dubinu i intenzitet. Ako želite svjež, lagan okus, tada posegnite za passatom. Za komadasta jela i variva pak birajte sjeckane. Bez obzira na izbor, konzervirane rajčice mogu biti jednako ukusne, pa čak i bolje od svježih, ako ih znate pravilno koristiti.