FOTO: iStock
Kada se gosti najave u posljednji tren, ovaj desert spašava situaciju bez stresa
povezane vijesti
Ponekad se dogodi da se gosti najave iznenada, a u kuhinji nemate puno vremena ni posebnih sastojaka. U takvim trenucima dobro je imati recept koji se može pripremiti brzo, jednostavno i bez stresa. Ovaj sočni kolač od jabuka upravo je takav desert. Sve je gotovo u manje od deset minuta, a ostatak obavlja pećnica.
Kolač se priprema s običnim sezonskim jabukama, a najbolji rezultat daju blago kiselkaste sorte. Osim jabuka, sve ostale sastojke vrlo vjerojatno već imate kod kuće.
Recept za najbrži sočni kolač od jabuka
Sastojci:
- oko 1,5 kg jabuka (ili koliko imate – više jabuka znači sočniji kolač)
- 170 g omekšalog maslaca
- 3 jaja
- 1 žlica vanilin šećera
- 150 g šećera
- 170 g običnog jogurta
- 280 g glatkog brašna
- 10 g praška za pecivo
- cimet za posipanje
- 2 do 3 žlice šećera za završni sloj
Priprema:
Jabuke operite, izvadite koštice i narežite na tanke ploške. Po želji ih možete i oguliti. U zdjeli pomiješajte maslac, jaja, vanilin šećer, šećer, jogurt, brašno i prašak za pecivo. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Umiješajte narezane jabuke u tijesto.Kalup promjera oko 24 cm obložite papirom za pečenje pa ulijte smjesu. Posipajte šećerom i cimetom. Pecite 40 do 45 minuta na 180 stupnjeva (ventilacijski način).
Ostavite kolač kratko da se ohladi, ali najbolji je dok je još topao.
Ako imate malo više vremena, poslužite ga s tučenim vrhnjem s vanilijom ili kuglicom vanilija sladoleda – savršena jesenska kombinacija.