
Foto Marko Gracin
Sljedivost ključna za održivost meda
povezane vijesti
KASTAV – Kastav je još jednom postao pčelarska prijestolnica Hrvatske. Tradicionalni, 14. Nacionalni skup o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda, pod motom »Sljedivost u praksi«, potvrdio je svoj status najvažnijeg nacionalnog i međunarodnog okupljanja u ovom sektoru.
U staroj Gradskoj vijećnici Kastva, gradu koji svoju pčelarsku baštinu vuče iz odredbi Zakona kastafskega iz 1400. godine, proizvođačka, stručna i znanstvena elita, uz ugledne goste iz inozemstva, suočila se s gorućim temama. Konferenciju je obilježila neizbježna rasprava o implikacijama nove Europske direktive o medu.
Lanac proizvodnje
Centralni fokus bio je na sljedivosti. Nakon što su se prošle godine, u trinaestom izdanju, sudionici bavili intrigantnim medunima i novim vrstama meda, ove godine naglasak je stavljen na konkretnu odgovornost svih sudionika u lancu proizvodnje.
– Sljedivost nije samo birokratska obveza, već ključ održivosti i zaštite autentičnog hrvatskog meda na tržištu, rekao je prof. dr. Dražen Lušić na otvaranju konferencije.
Bilo je riječi o tome da bi se trebala više primjenjivati digitalna tehnologija pa koristeći tu mogućnost na staklenci meda putem QR koda dati prikaz od toga gdje je nastao med pa cijeli njegov put do potrošača.
Gost iz Slovenije Boštjan Noč, predsjednik Europskog pčelarskog saveza, govorio je o tome da bi EU trebao uvesti kvote za uvoz meda u EU kako bi se zaštitilo pčelarstvo u Europskoj uniji.

14. Nacionalna konferencija o kakvoći pčelinjih proizvoda / Foto Marko Gracin
Na konferenciji se pokušalo odgovoriti na vitalno pitanje – znamo li što imamo i cijenimo li dovoljno taj potencijal? Izazovi su brojni, od brige za realne probleme na terenu do nužnosti implementacije novih mehanizama kontrole. Konferencija u Kastavu dala je platformu za dijeljenje iskustava i postavljanje prvih koraka k punom izražaju pčelarskog potencijala, naglašavajući da se bez transparentnosti i sigurnosti, pčelarski sektor ne može nositi s globalnom konkurencijom i patvorinama.
Plavi, zeleni i crni stol
Program se nastavlja danas u Gradskoj loži, gdje se održava 7. izdanje Zeleno-plave pčelarske orijentacije. Pod motom »Kad se susretnu zelena i plava pčelarska Hrvatska«, ovaj će događaj promovirati kulturu konzumacije najboljih medova, stavljajući proizvođače u funkciju servisa građana – potrošača. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u vođenoj degustaciji koja će prezentirati najbolje medove primorske i kontinentalne Hrvatske. Ova manifestacija posvećena je promociji kulture trošenja najboljih medova.
Sukladno programskoj orijentaciji ima primarni cilj definirati pčelarske sličnosti primorske i kontinentalne Hrvatske. Degustacija medova odvijat će se u tri zone – stola. Plava zona prezentirat će kušanje medova primorske Hrvatske, a zelena zona kušanje medova kontinentalne Hrvatske. U crnoj zoni bit će prezentacija i kušanje najčešćih patvorina meda na hrvatskom tržištu. Poseban naglasak bit će stavljen upravo na crni stol, koji će posjetiteljima pružiti neposredan uvid u razmjere obmana, odnosno uvid u to kako prepoznati lažni med.