
FOTO: iStock
Kiselkasta nota koja oduševljava
povezane vijesti
Ako želite iznenaditi goste desertom o kojem će se još dugo pričati, kolač naziva Träubleskuchen je pravi izbor. Ovaj njemački klasik oduševljava jednostavnošću, laganom teksturom i voćnom svježinom. Iako potječe iz južne Njemačke, izvan tog područja je slabije poznat, što je prava šteta, jer spoj prhkog tijesta, prozračnog nadjeva i blago kiselkastog ribizla ga čini savršenim desertom uz popodnevnu kavu ili svečani ručak.
Sastojci
Za tijesto:
- 250 g brašna
- 65 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 125 g omekšalog maslaca
Za nadjev:
- 500 g ribizla
- 5 bjelanjaka
- 175 g šećera
- 100 g mljevenih lješnjaka ili badema
- 60 g gustina
Priprema
Za tijesto pomiješajte sve sastojke u posudi i umijesite glatku smjesu. Oblikujte kuglu, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 1 sat. Kalup za torte (promjera 28 cm) obložite papirom za pečenje. Dvije trećine tijesta rasporedite po dnu, a ostatkom oblikujte rubove visine oko 2,5 cm. Po želji tijesto izbockajte vilicom i kratko pecite “na slijepo” desetak minuta na 200 °C – iako to nije nužno.
Za nadjev operite ribizl, odstranite peteljke i pažljivo osušite. U drugoj posudi istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, postupno dodajući šećer dok ne postane sjajan i gust. Lagano umiješajte mljevene lješnjake (ili bademe) i gustin, a zatim dodajte ribizl.
Smjesu ulijte u pripremljeno tijesto i poravnajte. Pecite 45 do 55 minuta na 160 °C, dok kolač ne poprimi zlatnu boju.
Nakon pečenja ostavite kolač da se malo ohladi, a zatim ga pažljivo izvadite iz kalupa dok je još mlak. Poslužite ohlađen i uživajte u savršenom spoju kiselkastog voća i laganog tijesta. Träubleskuchen je dokaz da su najjednostavniji recepti često i najbolji. Svjež, voćan i lagan, ovaj tradicionalni njemački kolač vraća okus ljeta čak i u hladnijim danima.