Foto: Pexels
Novo istraživanje pokazuje da vaš mozak možda ne voli brzu hranu onoliko koliko je vole vaša nepca
povezane vijesti
Brza hrana je lako dostupna i često vrlo privlačna. Pomfrit, čips, slatkiši i hamburgeri obično prednjače među omiljenim grickalicama. Iako uživanje u ovim namirnicama povremeno ne predstavlja ozbiljan problem, nova istraživanja pokazuju da čak kratkotrajna konzumacija brze hrane može imati neposredan utjecaj na mozak i pamćenje.
Studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta Sjeverna Karolina otkrila je da konzumacija visokomasne, ultraprocesirane hrane može uzrokovati preaktivnost određenih moždanih stanica, što dovodi do poremećaja u procesiranju pamćenja. Čak četiri dana ovakve prehrane mogu biti dovoljna da se primijeti promjena.

Foto: Pexels
Zašto je problematična?
Visokomasna i ultraprocesirana hrana, poput hamburgera, pomfrita i gotovih slanih ili slatkih grickalica, ometa pravilno funkcioniranje hipokampusa – dijela mozga koji je odgovoran za pohranu i obradu sjećanja.
Stanice u hipokampusu koje su posebno osjetljive na prehranu mogu postati preaktivne kada se izlože ovakvim namirnicama. To onemogućava mozgu da pravilno koristi glukozu, koja je ključna za energiju stanica, a time se narušava i proces pamćenja.
Utjecaj masti na pamćenje
Kratkotrajna konzumacija hrane bogate zasićenim mastima pokazala se dovoljnom da se osjeti promjena u aktivnostima mozga. Kada mozak ne prima dovoljno glukoze zbog preaktivnosti određenih stanica, dolazi do otežanog pamćenja i problema s konsolidacijom sjećanja. Dugoročno, prehrana koja kontinuirano narušava pamćenje može pridonijeti lošem zdravlju mozga i povećanom riziku od neurodegenerativnih bolesti.
Ultraprocesirani proizvodi koji sadrže velike količine masti, šećera i soli stvaraju kemijske promjene u mozgu koje, čak i nakon nekoliko dana, mogu biti dovoljno snažne da smanje kognitivne funkcije.
Ključ je u umjerenosti
Studija jasno pokazuje da umjerenost igra ključnu ulogu. Povremeno uživanje u brzoj hrani nije problem, ali dugotrajna ili česta konzumacija visokomasne i ultraprocesirane hrane može imati negativan utjecaj, pa ograničavanje ovih namirnica u svakodnevnoj prehrani može pomoći očuvanju pamćenja i zdravlja mozga.

Foto: Pexels