
Foto V. MRVOŠ
Bio je to petak koji je savršeno oslikao dušu riječke ribarnice. Da je u kunama, bilo bi prihvatljivo. Ovako - kako za koga
povezane vijesti
Već noćima svjetla ribarica trepere Kvarnerom, najavljujući ono što svaki poznavatelj riječke tržnice s nestrpljenjem iščekuje – bogat petak u ribarnici. Ta noćna svjetla, koja mame ribu u mreže, ujedno su i signal kupcima. Kada se ribarice vrate s mora, a jutro svane, to je znak da će ponuda na kamenim bankovima biti izdašna i svježa.
Ovoga petka, ponuda je nadmašila sva očekivanja. Pravi hit dana, riba koja je izazvala najveći metež i stvorila redove, bila je – bukva. Cijena – samo jedan euro po kilogramu. Vijest se brzo proširila tržnicom, privlačeći i one koji možda nisu planirali riblji ručak.
Među brojnim zainteresiranima zatekao se i Matija, koji je s osmijehom vagao svoju vrećicu punu bukve.
– Kada je gastronomija u pitanju, treba u životu eksperimentirati, komentirao je te naglasio da ovaj eksperiment, srećom, neće biti ni skup.
Na jednom od štandova prodavač je ponosno nudio uz natpis »goleme srdele«, toliko velike da su odudarale od prosječnog ulova. Na upit o njihovoj veličini, netko je dobacio da su plivale uz nuklearni reaktor! Šala je nasmijala prisutne, a ove kapitalne srdele po cijeni od 3 eura po kilogramu posebno su zainteresirale nove riječke sugrađane iz Nepala, koji su s velikim zanimanjem promatrali nesvakidašnji ulov. Odmah do njih, one manje, standardne srdelice, držale su cijenu od četiri eura.
Ta je cijena, međutim, izazvala uzdah negodovanja kod jedne gospođe.
– Prije je kilogram srdela koštao četiri kune, a sada je trideset kuna! U eurima je to, kao, isto, ali nije isto, sjetno je prokomentirala naša sugovornica, sažimajući misli mnogih koji se još uvijek bore s preračunavanjem i sjećanjima na »stara, dobra vremena«.
Ostatak ponude bio je jednako impresivan, iako cjenovno u drugoj kategoriji. Lijepi komadi tune prodavali su se po 24 eura, dok je kilogram grdobine stajao 32 eura. Veliki škampi dosezali su cijenu od 45 eura, a kilogram gofa nudio se za 24 eura. Za one najdubljeg džepa, tu je bio i hlap po cijeni od 60 eura. »Industrijski« brancini i orade mogli su se naći po 12 eura, dok su oni divlji, iz mora, cijenjeni na 26 eura.
Bio je to petak koji je savršeno oslikao dušu riječke ribarnice. Da je u kunama, bilo bi prihvatljivo. Ovako – kako za koga.