Praktični savjeti

Hladnjak vam “puca po šavovima”? Evo kako izbjeći najčešće greške pri slaganju namirnica

Pravilno raspoređivanje produžuje svježinu, štedi novac i smanjuje bacanje hrane

Koliko puta ste u žurbi samo ubacili namirnice u prvi slobodan kut hladnjaka? Otvorene kutije, ostaci od jučerašnjeg ručka i tek kupljeni proizvodi često završe tamo gdje ima mjesta – bez puno razmišljanja. No upravo to može dovesti do bržeg kvarenja i nepotrebnog bacanja hrane.


Stručnjaci upozoravaju da nepravilno skladištenje u hladnjaku utječe i na svježinu i na okus namirnica. Dobra vijest je da se trajnost i kvaliteta hrane lako mogu produljiti ako znate kamo što pripada.


Kako rasporediti namirnice u hladnjaku


  • Gornje i srednje police (5–7 °C): najbolje mjesto za kuhane obroke, sir, jogurt, svježi sir ili narezke.
  • Donja polica (0–4 °C): najhladniji dio hladnjaka, idealan za svježe meso i ribu.
  • Ladica za povrće (6–10 °C): osigurava optimalnu temperaturu za većinu voća i povrća, ali rajčice, citrusi i banane ipak bolje traju izvan hladnjaka.
  • Vrata hladnjaka (10–12 °C): najtopliji dio, rezerviran za maslac, umake i pića.


FOTO: iStock

Dodatni trikovi za bolju organizaciju


Ne zatrpavajte hladnjak. Hladan zrak mora slobodno cirkulirati. Starije proizvode uvijek stavite naprijed, a novije iza, kako biste izbjegli da nešto zaboravite. I na kraju, otvorene proizvode prebacite u posude s poklopcem – tako duže ostaju svježi i zadržavaju okus.


Pravilna organizacija ne donosi samo uredan hladnjak, nego i manju količinu otpada, uštedu novca i manje bacanja vrijedne hrane.