
Foto: iStock
Poslužite ga s hrskavom tostiranom ciabattom i uživajte u savršenom spoju okusa
povezane vijesti
Namaz od feta sira s pečenim rajčicama i češnjakom je nešto što niste ni znali da morate probati!
Gotov je za samo 30 minuta, a kombinacija slanog, kremastog sira i sočnih rajčica s mediteranskim začinima čini ga idealnim predjelom ili snackom za svako druženje. Poslužite ga s hrskavom tostiranom ciabattom i uživajte u savršenom spoju okusa.
Sastojci
Za pečene rajčice i češnjak:
- 250 g zrelih cherry rajčica (miješanih boja)
- 2 češnja češnjaka, tanko narezana
- 3–4 grančice svježeg timijana
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica balzamičnog octa (po želji)
- sol i papar po ukusu
Za namaz od feta sira:
- 200 g feta sira
- 80 g krem sira (punomasnog)
- korica ½ limuna
- 2 žlice maslinovog ulja
Za posluživanje:
- med
- šaka svježeg bosiljka (manji listovi ili narezani veći)
- ciabatta prepečena na grill tavi s maslinovim uljem
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 °C. U manjoj posudi za pečenje pomiješajte rajčice, češnjak i timijan. Prelijte maslinovim uljem i balzamičnim octom, posolite i popaprite. Lagano promiješajte, pazeći da rajčice prekriju češnjak (da ne zagori). Pecite 30 minuta dok ne omekšaju i počnu pucati. Izvadite timijan i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U sjeckalici ili malom blenderu pomiješajte feta sir, krem sir, limunovu koricu i maslinovo ulje. Miksajte 3–4 minute, dok ne postane glatko i kremasto.
Na plitki tanjur premažite sloj tučenog feta sira. Preko njega rasporedite pečene rajčice i češnjak s malo maslinovog ulja iz posude za pečenje. Lagano pokapajte medom i pospite svježim bosiljkom.
Ciabattu narežite na šnite, premažite maslinovim uljem i prepecite na grill tavi dok ne postane hrskava i zlatna, pa poslužite uz namaz, piše Drizzle & Dip.