
Foto: Pexels
Inspiracija za obroke poznate kuharice
povezane vijesti
Lidia Matticchio Bastianich, američka je kuharica, autorica i restoraterica. Specijaliziravši se u talijanskoj kuhinji, redovito je gostovala u javnoj televizijskoj kulinarskoj emisiji od 1998. godine, a od 2007. pokrenula je svoju treću TV seriju “Lidia’s Italy2”.
U nastavku donosimo nekoliko njezinih recepata za pravu rapsodiju okusa na tanjuru.
PESTO ALLA GENOVESE
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 15 min
SASTOJCI:
- 4 šalice lagano zbijenih svježih listova bosiljka otprilike 60 malih ili 30 velikih listova; nježno opranih i osušenih)
- 1 prstohvat krupne morske soli
- 2 češnja češnjaka, oguljena
- 3 žlice pinjola, lagano tostiranih
- 2 žlice sira Pecorino Romano, svježe i fino naribanog
- 2 žlice sira Grana Padano, svježe i fino naribanog
- 3 do 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
PRIPREMA U MUŽARU: Stavite nekoliko listova bosiljka na dno mužara i pospite ih solju.
Grubo ih zgnječite tučkom, dodajte još nekoliko listova i nastavite gnječiti, svaki put dodajući nove listove kada se prethodni zgnječe, sve dok ne obradite sve listove i dobijete grubo samljevenu masu.
Dodajte češnjak i gnječite dok smjesa ne postane glatka pasta. Umiješajte pinjole i usitnite ih u pastu.
Umiješajte sir, a zatim dodajte onoliko maslinovog ulja koliko je potrebno da pesto dobije kremastu konzistenciju.
PRIPREMA U SJECKALICI: U posudu blendera stavite bosiljak, sol i češnjak, dodajte 2 žlice maslinovog ulja i miksajte na laganoj brzini, povremeno zaustavljajući blender kako biste špatulom sastrugali smjesu sa stijenki prema oštricama, dok bosiljak ne postane gruba pasta. Dodajte pinjole i preostale 2 žlice ulja te miksajte dok pinjoli ne budu fino usitnjeni.
Umiješajte naribane sireve i još malo maslinovog ulja, po potrebi, kako biste dobili kremastu pastu.
PESTO ALL’ERBE
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 10 min
SASTOJCI:
- 1 šalica svježih listova peršina
- pola šalice listova bosiljka
- pola šalice mješavine svježih listova kadulje, timijana i mažurana
- 4 češnja češnjaka
- 1 šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol po ukusu
PRIPREMA: Operite listove peršina i bosiljka u hladnoj vodi i temeljito ih osušite, po mogućnosti u centrifugi za salatu.
U blender stavite peršin, bosiljak, kadulju, timijan, mažuran i češnjak te miksajte na niskoj brzini, polako dodajući maslinovo ulje dok pesto ne postane gladak i dok se svo ulje ne sjedini.
Umiješajte sol po ukusu. Čuvajte pesto u zatvorenoj staklenci u hladnjaku i koristite po potrebi.
U hladnjaku može trajati mjesecima, a može se i zamrznuti. Pazite da na površini pesta uvijek bude tanki sloj ulja kako bi sačuvao svoju aromu i boju.
PESTO DI CAVOLO NERO
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 10 min
SASTOJCI:
- 450 g toskanskog kelja (cavolo nero), ukloniti tvrde peteljke, listove grubo nasjeckati
- 4 šalice lagano zbijenih svježih listova peršina
- 3 češnja češnjaka
- 1,5 čajne žličice krupne soli
- 3/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3/4 šalice naribanog parmezana
PRIPREMA:
U sjeckalici ili blenderu pomiješajte kelj, peršin, češnjak i sol. Miksajte pulsno dok ne dobijete grubu pastu. Dok uređaj radi, polako i ravnomjerno ulijevajte maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete glatki pesto. Umiješajte naribani sir.
PESTO ALLA TRAPANESE
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 10 min
SASTOJCI:
- 2,5 šalice vrlo zrelih i slatkih cherry rajčica
- 12 velikih svježih listova bosiljka
- 1/3 šalice cijelih badema, lagano tostiranih
- 1 krupni češanj češnjaka, zgnječen i oguljen
- 1/4 žličice mljevene ljute crvene paprike (ili po ukusu)
- pola žličice krupne morske soli
- pola šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- pola šalice svježe naribanog parmezana
PRIPREMA: Isperite cherry rajčice i listove bosiljka, pa ih nježno osušite papirnatim ubrusom. Stavite rajčice u posudu blendera ili sjeckalice, zatim dodajte češanj češnjaka, bademe, listove bosiljka, ljutu mljevenu papriku i sol. Miksajte minutu ili dulje, dok ne dobijete finu pire-smjesu. Po potrebi sastružite stijenke posude i ponovo izmiksajte ako su ostali veći komadi.
Dok uređaj još radi, polako ulijevajte maslinovo ulje u tankom mlazu kako biste dobili gusti pesto s emulgiranom teksturom. Kušajte i po potrebi prilagodite začine.