Ljetna senzacija

Sočna torta od limuna i bazge idealna je za osvježenje

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Uživajte u raskošnoj kombinaciji okusa

Ako tražite savršenu tortu za ljetno slavlje ili opušteni vikend kod kuće, spoj limuna i bazge očarat će vas na prvi zalogaj!


Oprema


  • Stalak za miksanje (ili električni mikser) s nastavkom za miješanje
  • Tri kalupa za tortu promjera 20 cm (s odvojivim dnom)
  • Papir za pečenje
  • Žlica ili lopatica
  • Žica za hlađenje kolača
  • Cocktail štapići ili čačkalice
  • Dvije zdjele (za pripremu biskvita i maslaca)

Sastojci


Za biskvit


  • 450 g neslanog maslaca, sobne temperature
  • 450 g šećera
  • prstohvat soli
  • korica od 4 nešpricana limuna
  • 8 jaja
  • 300 g glatkog brašna za dizana tijesta
  • 20 g mljevenih badema
  • 4 žlice sirupa od bazge
  • svježe cvijeće i voće za dekoraciju

Za sirup (drizzle)


  • 100 ml sirupa od bazge
  • sok od 1 limuna

Za maslac kremu


  • 250 g neslanog maslaca, sobne temperature
  • 500 g šećera u prahu
  • 75 ml slatkog vrhnja
  • 4 žlice sirupa od bazge

Priprema


Zagrijte pećnicu na 200 °C (180 °C ventilator). Namastite i obložite podloge sa tri kalupa (20 cm) papirom za pečenje.


U zdjelu miksera stavite maslac, šećer, sol i limunovu koricu; miksajte dok smjesa ne postane blijeda i pjenasta. Dodajte jaja jedno po jedno, uz po žlicu brašna kako biste spriječili “odvajanje” smjese, piše BBC Food. 


Lagano umiješajte ostatak brašna i mljevene bademe, zatim sirup od bazge.


Ravnomjerno rasporedite smjesu u kalupe i pecite 20–25 minuta, dok biskviti ne narastu i dobiju zlatnu boju (provjerite čačkalicom, mora izaći čista).


Premjestite kalupe na žicu za hlađenje, nakon čega površinu svakog biskvita probodite čačkalicom. Pomiješajte sirup od bazge i limunov sok te pošpricajte po biskvitima. Ostavite 30 minuta da upije i hladi se u kalupima, zatim pažljivo izvadite i pustite da se potpuno ohladi.


Za kremu, miksajte maslac dok ne omekša. Postupno dodajte šećer u prahu, zatim vrhnje i sirup od bazge, pazeći da se smjesa ne razdvoji.


Na tanjur za posluživanje stavite žlicu maslaca, na nju prvi biskvit (djelićem ga izravnajte ako je kupolast).


Premažite slojem maslaca, položite drugi biskvit, ponovite postupak, zatim složite i treći.


Preko stranica i vrha kolača rasporedite ostatak maslaca špatulom.


Za kraj, dekorirajte kolač svježim voćem i cvijećem te poslužite.