
Foto: iStock
Puna je okusa i tako jednostavna za napraviti
povezane vijesti
Tjestenina s votkom u zadnje je vrijeme podosta popularna na društvenim mrežama.
Puna je okusa i tako jednostavna za napraviti te predstavlja odličan obrok kada vam se jede nešto ukusno, toplo, ali brzo.
Sastojci
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- pola luka, vrlo sitno nasjeckanog
- 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 žličica suhih pahuljica čilija
- 200 g koncentrata rajčice
- 5 žlica votke
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 400 g suhe tjestenine, poput rigatoni pašte
- 50 g naribanog parmezana, plus dodatno za posluživanje
- sol i svježe mljeveni crni papar
- mala šaka listova bosiljka, za posluživanje
Priprema
Otopite maslac i maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
Dodajte luk, začinite solju i paprom te smanjite vatru. Kuhajte oko 5 minuta, povremeno miješajući, dok ne omekša.
Dodajte češnjak i pahuljice čilija ten miješajte minutu.
Pojačajte vatru na srednju, dodajte koncentrat rajčice i začinite solju i paprom. Kuhajte oko 5 minuta, često miješajući, dok koncentrat rajčice ne počne tamniti i karamelizirati se.
Dodajte votku i dobro promiješajte. Kuhajte, povremeno miješajući, oko tri minute.
Dodajte vrhnje i miješajte dok se dobro ne sjedini, a zatim maknite tavu s vatre.
Tjesteninu kuhajte u kipućoj slanoj vodi prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. Ocijedite, te sačuvajte 200 ml vode u kojoj se kuhala.
Vratite umak na štednjak na srednje slabu vatru. Dodajte tjesteninu, parmezan i kutlaču vode u kojoj se kuhala tjestenina. Kuhajte i miješajte dok tjestenina ne postane dobro obložena i sjajna, po potrebi razrijedite s još malo vode od tjestenine.
Za posluživanje pospite bosiljkom, parmezanom i svježe mljevenim crnim paprom.